Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Földrengés? Hasznos infó?...

Földrengés? Hasznos infó? Olvasd el?

Figyelt kérdés

Mit tegyen ha reng a föld:

- Ne hagyjuk el az épületet, illetve ne próbáljunk meg bejutni, ugyanis a legtöbb sérülés ilyenkor történik (Pl. ledőlő kémény, lehulló vakolat, üvegcserép miatt)

- Az épületen belül igyekezzünk minél távolabb kerülni ablakoktól, üvegektől, könyvespolcoktól és olyan tárgyaktól, amelyek leesve sérülést okozhatnak. A konyhából biztonságosabb helyre (pl. nappaliba) meneküljünk.

- Keressünk menedéket az asztalok alatt, ajtókeretben, a szoba sarkában.

Mit ne tegyen földrengés esetén:

- Ne használjuk a telefont feleslegesen csak életveszély esetén, mert a hatóságoknak szükségük van minden szabad vonalra.

- Ne gyújtsunk gyufát vagy villanyt! Ilyen erősségnél a kisebb tárgyak a polcokról lezuhanhatnak, illetve a földben és a falakban lévő gyengébb vezetékek megrepedhetnek. Amennyiben gázszagot érzünk, ha tehetjük, feltétlenül zárjuk el a gázcsapot, ha az utcán érzékeljük, akkor értesítsük a szolgáltatót!

- Ne használja a liftet!

A földrengést követően érdemes figyelni az esetleges utórengésekre, mely általában kevésbé veszélyes, de az erőssége hasonló lehet a főrengéséhez. Az utórengés a meggyengült épületekben további károkat okozhat, és a mentési munkálatokat is veszélyeztetheti. Az

Ha autóval közlekedünk, álljunk meg az út szélén, távol hidaktól, felüljáróktól. Maradjunk az autóban.

A legfontosabb azonban, még ha nehéz is, hogy őrizzük meg nyugalmunkat, segítsünk másokon!

Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet munkatársa Kiszely Márta elmondta, hogy utoljára 1985-ben, Berhidán volt ilyen erős földmozgás. Mind a mostani, mind az 1985-ös földrengés Magyarország legföldrengés-veszélyeztetettebb területéhez, a Móri-árokhoz közel történt.

A földrengést becslések szerint több mint 1 millió lakos érzékelte.

Három budapesti panelépületben is kisebb károk keletkeztek a szombat esti földrengésben: a III. kerületben kettő, a XI. kerületben pedig egy tízemeletes épületből jeleztek falrepedéseket. Komárom-Esztergom megyében több településen ugyancsak falrepedéseket jelentettek a tűzoltóknak.

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel közölte, hogy a budapesti helyszínekre már úton vannak a statikusok, a tűzoltók pedig megérkeztek a helyszínre.

Az időkép.hu beszámolója szerint Budapesten több panelházból is az utcára rohantak az emberek.

A III. kerületben a Hollós Korvin Lajos utcában és a Huszti úton álló tízemeletesben keletkeztek károk, a XI. kerületben pedig a Gazdagréti téren lévő lakótelepi épületből jeleztek szerkezeti rongálódásokat.

A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság központi ügyelete arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a megyében több településén is kisebb falrepedéseket jeleztek a tűzoltóknak.

Lakossági intézkedésre eddig nem került sor, nagyobb károkról nem érkezett jelentés. Felhívták a figyelmet arra, hogy az embereknek nem kell elhagyniuk a házaikat.

2011. jan. 29. 20:44
 1/4 anonim ***** válasza:

"utoljára 1985-ben, Berhidán volt ilyen erős földmozgás"

Berhidán 6,5 es volt! Ez meg oroszlányban 4,7-es volt!

2011. jan. 29. 21:03
 2/4 A kérdező kommentje:

Én csak olvastam ezeket az egyik hírben és be másoltam, nem az én fejemből pattant ki! Gondoltam hasznos lehet ha ne adj Isten, lesz még egy nagyobb utórengés!

Bocsánat, hogy megosztottam, én csak jót akartam!

2011. jan. 29. 21:09
 3/4 anonim ***** válasza:
XI. kerben pont arra lakom panelban, de most nem vagyok BP-n, jövő héten megyek. Remélem nem pont a mi házunk repedt meg...
2011. jan. 29. 21:21
 4/4 anonim ***** válasza:
Köszönjük, szerintem is jó ötlet, hogy bemásoltad! Az első okoskodó megragadta a lényeget, főleg, hogy igaza sem volt. 85ben 4,9es volt!
2011. jan. 30. 11:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!