Hol hasznos a hőtágulás?
Figyelt kérdés
Fizika házim, de nem tudom, hogy még milyen 2 dolgot írjak, semmi nem jut már eszembe. Írtam, hogy a jénais üvegeknek alacsony a hőtágulási együtthatója, ezért ellenáll a melegnek, és írtam azt is hogy pl. hordóknál hogy történik a fémgyűrű ráerősítése a hordóra. Még 2 kell. Mit írjak?2011. szept. 22. 17:35
1/6 anonim válasza:
A jénainál biztos, hogy maga a hőtágulás hasznos?
Ahol biztos, hogy jó, az a higanyos és alkoholos hőmérőkben és lázmérőkben.
Meg amikor két összeragadt poharat úgy szedünk szét, hogy az alsót meleg vízbe állítjuk, a felsőbe meg hideg vizet öntünk.
2/6 anonim válasza:
1. Hídelemek szegecseit mélyhűtött állapotban helyezik be a pontosan elkészített furatba .....
2. Hőmérséklet-szabályozók egy része (bimetál), például vasalóban.
3/6 Sajtoskifli válasza:
Amiket leírtál, ott pont hogy a hőtágulás ellen védekeznek. Ahol hasznosak : ahogy az előző írta, hőmérőkben. Bimetál eszközök (pl. riasztó), amikor két különböző tágulási tényezővel rendelkező fémet összeszögelnek. Hőváltozáskor mivel különböző mértékben nyúlnak, el fog görbülni, ezzel zárhat egy áramkört stb. Gázoknál hőtáguláskor munkát végez a gáz, ez pl. autóknál hasznos (bár nem az a szigorúan vett hőtágulás, mégis ide tartozik).
4/6 anonim válasza:
Meg aztán ne felejtsük el a hőlégballont sem.
5/6 anonim válasza:
Robbanómotor, gőzgép, (higanyos) hőmérő, ...
(A gázok hőtágulása is hőtágulás. :D)
6/6 anonim válasza:
Hőlégballon? A hőlégballon azért működik, mert a meleg levegő fölfelé száll. Persze, azért, mert nagyobb a térfogata, de a súlya ugyanannyi, de én nem közvetlenül a hőtáguláshoz sorolnám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!