A Nap miért nem vonzza magába a Merkúrt, amikor olyan nagyon közel van hozzá? Más naprendszerben még közelebb vannak a csillagjukhoz, és ott sem "szippantja magába" a csillaga.
Mert nagyon gyorsan kering: inkább úgy fogalmaznék, hogy körbezuhanja a napot. Úgy képzeld el, mint amikor te forgatsz a madzag végén egy golyót. Minél rövidebb a madzag, annál gyorsabban forog, de dacára annak, hogy a madzag a kezed felé húzza, mégsem ütődik neki az ujjaidnak.
Kb ugyanez van a bolygók pályájával. Ha a Merkúr úgy "cammogna" mint a Föld, akkor szép spirális pályán belezuhanna a napba. De mivel gyorsan kering, így pályán marad.
Azért nem, mert a merkúr olyan sebességgel kering a nap körül, ami kiegyenlíti a gravitációs hatást. Kb úgy, mint mikor egy követ felkötsz egy madzagra. Ha elengeded leesik. Viszont ha pörgeted akkor egy köríves pályán "repül".
Szerintem ez a magyarázat 8. végéig bőven elég lesz neked :)
Köszönöm szépen! :-)
Gondoltam, hogy valami centrifugális erő, de nem akartam elhinni, hogy olyan gyorsan keringene a Nap körül.
Az szép! :)
És hány napból áll egy "Merkúri év"?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!