Jól tudom, hogy a naprendszerben az egyik bolygó tengelye fekvő helyzetben van a keringési síkján? Melyik az?
Az Uránusznak 97,7°-os Szerintem arra gondolhattál.
,
Szia! Igen, az Uránusznak, ahogy az előző is írta.
Ha a Föld lenne ilyen helyzetben, akkor az lenne más a mostani állapottól, hogy nem lennének napszakok, az északi féltekén állandóan nappal lenne, a délin állandóan éjszaka. Emiatt, az északi félteke nagyon felmelegedne mondjuk olyan 300-400 C fok köré, a dél nagyon lehűlne, -150 köré. A légkör ezt valamennyire enyhíthetné, de az élet biztosan nem alakult volna ki akkor a Földön :)
igen, lehetséges
de kérdés, hogy ha a mi bolygónknak lenne ilyen hatalmas a dőlés szöge, akkor hogy alakulna az időjárás?
sehogyan sem tudom elképzelni
jaj bocs, épp írtam a kommentemet, amikor a második válaszolt
köszönöm
alighanem a vénusz pont "szembe" megy a többi bolygóval. ennek is mi lehet az oka?
egyébként köszönöm a válaszokat
20:47 csak akkor ha mindig ugyan azaz oldala nézne a nap felé.Sokat lehet variálni a forgásokkal.
Nézetem szerint nem lennének sarkok,ugyan akkor lenne egy álandó "alkony zona" ami a nappali és éjszakai rész között lenne,napszakok vannak,csak rendkívül hosszúak lennének 185nap lenne 1nap.Élet az nem volna.
igen az Uránusz jól meg van dőlve a keringési síkhoz képest. Azonban a kérdésed csak ideig-óráig állja meg a helyét. Ugyanis Amely bolygók nem rendelkeznek saját méretükhöz képest nagy holddal, azoknak a forgástengely dőlése állandóan és kiszámítathatlanul változik. Lásd példaként a kettős ingát. Előre nem lehet megjósolni, hogy fog alakulni a tengelydőlés. Egy kivétel van, a Föld, mivel a Hold nagyban stabilizálja a tengelyferdeséget, illetve közel 3 fokos eltérést enged meg csak. Példaként a Mars tengelydőlése a keringési síkra jelenleg 25,2 fok. Azonban mivel nincs nagy holdja, ezért a Nap és a Jupiter hatására 0-60 fok között változtatja a dőlését, előre kiszámítathatlanul.
Minden bolygó egy irányban kering a Nap körül. Amit írtál, a Vénuszról, szerintem kevered a forgással. Ugyanis a többi bolygóval ellentétben őneki a forgása retgrográd, azaz keletről nyugat irányába foro, így a Nap ott nyugaton kel fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!