Egy izzó: R=884 ohm U=230 V I=0,26 A Mekkora lesz a lámpa teljesítménye, ha csak 115 V-ra kötjük?
Ezek elméletileg mind igazak, csakhogy (ez persze nincs a kérdésben), az izzó(szál) ellenállása erősen hőmérséklet függő, fél feszültségen az ellenállása kisebb lesz, így a felvett teljesítmény nagyobb lesz a negyednél.
Csak a pontos információ kedvéért...
Figyu nem úgy van hogy minél nagyobb a hőmérséklete a vezetőnek annál kisebb az ellenállása, annál könnyebben megy benne az áram?
Sztem úgy van
Bocsika igazad van! Nagyobb hőmérséklet nagyobb ellenállás.
Utánanéztem. csak ezt régen mindig kevertem.Legalább mostmár tutira tudom
Jah az mind szép és jó hogy láncreakció. De nem attól nem ég ki az égő mert megnő. az ellenállása. A hőmérséklet növekedésével való ellenállásnövekedés lineáris. A hőmérséklet növekedtével való hőveszteség pedig logaritmikus.
Tehát mindkét görbe növekvő, de a hőveszteség görbe ami számottevő. Amúgy a két görbe összege számít.
Azaz attól nem ég ki az égő hogy egy bizonyos hőmérséklet felett akkora a kisugárzott veszteséghő, hogy az égő szála jobban nem melegszik. na jó egy picit az is belejátszik hogy nő az ellenállása. De ha nem nőne akkor sem égne ki.ű
Próbáld ki! Tekerd be az égőt valami hőszigetelő anyagba. majdnem azonnal kiég.
Pedig ha az ellenállásnövekedés miatt állna be az egyensúly akkor nem ez lenne. Hanem az hogy nagyobb hőmérséklet nagyobb ellenállás, tehát nem nőne tovább a hőmérséklet. Azaz nem attól függ!!!!
Cső
"Figyu nem úgy van hogy minél nagyobb a hőmérséklete a vezetőnek annál kisebb az ellenállása, annál könnyebben megy benne az áram? "
A melegedéssel a fém atomjai rezegnek egyre gyorsabban és egyre nagyobb amplitúdóval és akadályozzák az elektronok áramlását egyre jobban.
,,Bocsika igazad van! Nagyobb hőmérséklet nagyobb az ellenállás."
Kösz a magyarázatot
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!