Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mennyi a tengely körüli...

Mennyi a tengely körüli forgás időtartama a Földön?

Figyelt kérdés

Én eddig úgy tudtam, hogy pontosan 24 óra (azaz 1 nap).

De a Wikipédián 23,93 órát írnak:

[link]

Ez napi 4,2 perc mínuszt jelent.

Én tudom ezt rosszul, vagy a Wikipédia viccel csak meg?

Azt tudom, hogy egy év nem pontosan 365 nap, ezért vannak a szökőévek, de arról sosem hallottam még, hogy egy nap nem pontosan 24 óra lenne.

Ha mást jelöl, akkor minek az ideje 23,93 óra?

2011. jan. 6. 14:22
 1/4 anonim ***** válasza:
51%
Talán a keringés kompenzálja: amennyivel hamarabb ér "körbe" annyival elmozdul közben a Föld. De amúgy érdekes kérdés, akkor az órám naponta 4 percet késik (vagyis kéne neki)?
2011. jan. 6. 14:40
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

ez ennél kicsit összetettebb...

egyrészt felmerül a mihez képest kérdés.

1. naphoz képest, azaz mikor van mindig ugyanott a nap. ezzel az a baj, hogy egy nap alatt is elmozdul a föld a helyéről, mert kering a nap körül. valamint, az a baj, hogy enyhény ugyan, de eliptikus a pálya, azaz nem mindig ugyanannyi a sebessége, azaz nem mindig ugyanannyit mozdul el a naphoz képest. ennek az átlaga a 24 óra.

2. a nagyon messzi csillagokhoz képest. ez azért jó, mert ezek értelmes hibahatáron belül (gyorlatilag nem kimérhető) mindig ugyanott vannak. ez (azaz mikor van egy csillag ugyanott) ad egy adatott a forgásra. ez 23 óra 56 perc 4,1 másodperc. ezzel kell számolnod akkor, amikor pl. arra vagy kiváncsi, hogy milyen magas pályára kell állítanod egy geostacionárius műholdat.

2011. jan. 6. 14:48
 3/4 anonim ***** válasza:
90%
ezért van "beépítve" 4 évente egy február 29-e is a Gergely-naptárba
2011. jan. 6. 18:42
 4/4 anonim ***** válasza:
Nem! A szökőév nem a forgást, hanem a keringést kompenzálja!
2011. jan. 6. 20:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!