Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mondanátok nekem olyan topolog...

Mondanátok nekem olyan topologikus tereket, amelyek nem metrikusak?

Figyelt kérdés
2011. jan. 1. 21:25
 1/7 anonim ***** válasza:

A topologikus tereknek nem sok köze van a metrikához.

Topologikus tér gyakorlatilag bármilyen halmaz lehet. Attól lesz belőle topologikus tér, hogy definiálunk rajta egy topológiát, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy megmondjuk, mely részhalmazait nevezzük nyílt halmazoknak - persze csak bizonyos megkötésekkel. Például mondhatjuk azt, hogy a 2 dimenziós sík a halmazunk (de ezt bármilyen nem üres halmazzal eljátszhatjuk), és nevezzük nyílt halmaznak az összes részhalmazát. Ez egy topologikus tér lesz, persze nem a szokásos nyílt halmazokkal.

Metrikus attól lesz egy tér, hogy definiálunk rajta egy távolságfüggvényt. Pontosabb definíció itt:

[link]

Minden halmazon lehet definiálni ilyet, akár topologikus tér, akár nem. Lásd a diszkrét metrikus tér metrikáját.

Tehát bármilyen halmazból indulunk ki, tudunk rajta topológiát és metrikát is definiálni.

2011. jan. 2. 12:52
 2/7 anonim ***** válasza:
Pontosítanám, amit az előbb írtam. Ha valami metrikus tér, a metrika alapján tudunk nyílt halmazokat definiálni, vagyis a metrika meghatároz egy topológiát, így topologikus tér is lesz.
2011. jan. 2. 13:01
 3/7 anonim ***** válasza:
Tehát van köze a metrikának a topológiához.
2011. jan. 2. 13:06
 4/7 A kérdező kommentje:
Kedves kérdező, én nagyon jól tudom mit jelent az hogy metrika, és topologikus tér. Tudom, hogy minden metrikus tér topologikus, innen jött a gondolat hogy ez fordítva is igaz-e? Vagy esetleg megadható-e nem metrikus topologikus tér?
2011. jan. 22. 09:12
 5/7 anonim ***** válasza:

Szia! Idéztem a wikipédiás cikket a metrikus térről. Nézd meg benne a diszkrét metrikus térről szóló részt:

"Tetszőleges X halmaz metrikus térré tehető a diszkrét metrika (Hamming-metrika) segítségével..."

Tehát bármilyen halmazon tudsz metrikát definiálni, így nincs olyan topologikus tér sem, ami nem metrizálható.

2011. jan. 23. 17:47
 6/7 anonim ***** válasza:
Egyébként nem én vagyok a Kérdező :)
2011. jan. 23. 17:49
 7/7 Cs. Kiss Tibor válasza:
Sziasztok! Az világos, hogy bármely metrikus tér topologikus tér is egyben (definiálni kell a nyílt gömböket, ez már megadja a topológiát az adott metrikus térben). Ha az ember nem tudja, mi az a Hamming-távolság, akkor is kapásból mondhatja, hogy a "minden topologikus tér metrikus" állítás baromság, mert akkor nem lenne szükség a topologikus tér fogalmára. Másrészt, ha tudja az ember, hogy mi a Hamming-távolság, akkor látja, hogy az valójában az adott halmaz elemeiből képzett összes szavak halmazán ad meg metrikát. Válaszolva az eredeti kérdésre (és ennek természetesen mindenki nézzen utána, akit érdekel, mert én nem tettem meg, és nehogy hülyeséget mondjak) tipikusan nem metrikus topologikus tér a gyenge*-topológiával ellátott duális tér (Banach-terek esetén). Azaz a gyenge*-topológiák valódi topológiák, nem metrizálhatók!
2014. máj. 29. 12:42

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!