Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Enzimek. Tartalmazhatnak...

Enzimek. Tartalmazhatnak tejfehérjét?

Figyelt kérdés

Egy bizonyos élelmiszerre rá van írva az összetevőknél, hogy "enzimek". A fiam tejfehérje-allergiás, adhatom vajon neki?

bocs, de már rég volt a gimnázium és nem akarok kockáztatni. köszi!

2011. jan. 1. 11:01
 1/7 anonim ***** válasza:

Elméletileg a laktóz (tejfehérje) nem enzim, tehát az "enzimek" felirat nem azt jelöli.

Valamint, ha jól tudom, amennyiben egy élelmiszer tartalmaz valamilyen allergén anyagot (pl. mogyoró, laktóz ...) azt a magyar törvények szerint fel kell tüntetni a csomagoláson. Azaz, laktóz esetében konkrétan ki kell írni, hogy tejterméket tartalmaz.

Ettől függetlenül én óvatos lennék. Milyen élelmiszerről van szó?

2011. jan. 3. 11:14
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod! Kenyérkeverék, olyan liszt, amelyben már benne vannak az 'egyéb' összetevők is, csak vizet kell tenni hozzá, betenni a kenyérsütőbe és kész is a friss kenyér. Sok bolti kenyérben van tejpor, ráadásul rá sincs írva, csak egy kis papír van rajta, hogy meddig jó. ezért inkább itthon készítem, de az enzim elbizonytalanított.
2011. jan. 3. 14:05
 3/7 anonim ***** válasza:

Első: A laktóz SZÉNHIDRÁT!!! (tejcukor)

Ne keverjük a szezont a fazonnal!

2011. jan. 3. 14:52
 4/7 anonim ***** válasza:

A kérdés ennyire nem egyszerű.

Tehát az enzimek azok fehérjék, a tejfehlérje is fehérje. Az enzim egy nagyon tág fogalom, minden olyan fehérjét enzimnek neveznek, ami valamilyen katalitikus aktivitással rendelkezik. Minden enzim fehérje tehát, de nem minden fehérje enzim. A tejfehérjék jelentős részét adó kazein (amire valószínűleg a gyerek is allergiás) nem enzim.

Önmagában az enzim kifejezés tehát nem jelenti azt, hogy a termék tej eredetű enzimet tartalmaz.

Viszont az egy jó kérdés, hogy az az enzim honnan származik. A biotechnológiai/élelmiszeri iparban számos enzimet vagy egysejtű gombák, vagy pedig kis százalékban tehenek állítanak elő, és a gombák levéből vagy tejből kiszedik valahogy. A tejes megoldásnak pont az lenne az egyik előnye, hogy nem kell annyira tisztítani, mivel a tej is táplálék. Sajnos tehát arra megvan a minimális esély, hogy az enzimet a tej többi részétől nem jól tisztítják meg, így ha tudnánk is azt, hogy milyen enzimről van szó (talán invertáz?), nem jelenti teljes bizonyossággal azt, hogy mellette nincs szennyező kazein.

Namost azt persze tudni kell, hogy ekkor biztosan jóval kevesebb tejfehérje van a cuccban, mintha tejport használnának, szóval ha a gyereked csak mérsékelten allergiás, akkor egy ilyen nyomnyi szennyezettségre talán nem reagál.

Egyébként pedig azt javaslom, hogy keress egy olyan kenyér receptet a neten, amiben nincs tej, vagy ha van is benne tej, akkor hagyd ki. Nekem van kenyér receptem, abban a tej csak az élesztő felfuttatásához kell, de azt cukros sós vízben is meg lehet csinálni. A legbiztosabb, ha mindent tényleg te raksz össze.

2011. jan. 3. 17:59
 5/7 hollófernyiges ***** válasza:
Nem vagyok nagy kenyérsütő expert de ebben az esetben, ha a felsorolásban nincs külön élesztő, akkor élesztőgomba-kivonatról lehet szó.
2011. jan. 4. 08:10
 6/7 anonim ***** válasza:
Az enzim az kémiai szempontból fehérje, de nem az a tipus ami tápanyag hanem az ami segít a táplálékot alkotóelemeire bontani és felszívni az emésztőrendszerben, Szerintem nyugottan adhatod a gyereknek. Az hogy a gyerek fehérje érzékeny nem azt jelenti hogy nem ehet semmi fehérjét hanem azt hogy nem tolhatja be 2pofára a marhahúst tojással. Fehérje nagyon sok ételben van kis mennyiségben pl gomba bab tej (kazein) sajt. Meg kell különböztetni az állati és növényi fehérjéket.
2011. jan. 4. 16:55
 7/7 A kérdező kommentje:
Utolsónak: neked is köszi a választ. Egyébként írtam a kérdésben is, hogy a gyereknek TEJfehérje-allergiája van, tehát nem MINDEN fehérjére érzékeny. :))
2011. jan. 4. 21:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!