Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A helyi délkör az egyenlítő...

A helyi délkör az egyenlítő déli irányán átmenő főkör, vagy egy olyan főkör, ami a Föld különböző helyein tartózkodók számára különböző helyen van?

Figyelt kérdés

Vagy ez csak látszólagos ellentmondás?

Szeretném megkérni az esetleges válaszolókat, hogy csak azok válaszoljanak, akik valóban tudják a választ és képesek azt röviden és érthetően kifejteni.

2010. dec. 29. 19:27
 1/7 A kérdező kommentje:
Azért tettem fel a kérdést, mert találtam olyan meghatározásokat, amik szerint a helyi délkör az egyenlítő déli irányán átmenő főkör, viszont olyan írásokat is, amelyekből arra lehet következtetni, hogy a Föld különböző pontjain tartózkodók számára különböző helyen van, illetve maga az elnevezés is azt sugallja, hogy a helyzete a megfigyelő pozíciójától függő.
2010. dec. 29. 19:34
 2/7 anonim ***** válasza:
A helyi délkör az a délkör, amely áthalad az adott helyen.
2010. dec. 29. 20:13
 3/7 A kérdező kommentje:

"A helyi délkör a horizont déli irányában a horizontra merõleges fõkör."

[link]

"A pólusokon át végtelen sok kör, órakör fektethető. Ezek közül az II. ekvatoriális koordináta-rendszerben azt választjuk kezdőkörnek, amely az égi egyenlítő és az ekliptika két metszéspontján (a tavaszponton és az őszponton) áthalad, a I. ekvatoriális koordináta-rendszerben pedig a déli irányon átmenő órakört."

(itt a vége a fontos, mivel az óraszögnél a kezdőkör a helyi délkör)

[link]

És még több más olyan helyről is tudnék idézni, ahol az áll, hogy a helyi délkör az egyenlítő déli irányán átmenő főkör...

Ha viszont úgy lenne, ahogy állítod, akkor számtalan helyi délkör lenne, ami megoldana egy olyan problémát, ami miatt feltettem a kérdésemet.

2010. dec. 29. 21:06
 4/7 A kérdező kommentje:
a déli irányon átmenő órakör = helyi délkör
2010. dec. 29. 21:42
 5/7 A kérdező kommentje:
Elfelejtettem hozzátenni, bár valószínűleg nyilvánvaló, hogy csillagászati délkörökről van szó.
2010. dec. 29. 21:43
 6/7 A kérdező kommentje:

Megtaláltam a választ, leírom, hátha mást is érdekel.

A meridián, vagy helyi délkör az a főkör, ami áthalad az égi pólusok mellett a zeniten és a nadíron is. Mivel pedig különböző hosszúsági körön tartózkodók számára különböző helyen van a zenit és a nadír, így a helyi délkörök is különböző helyen vannak számukra.

2010. dec. 30. 22:45
 7/7 A kérdező kommentje:

A déli iránnyal kapcsolatban pedig...

A különböző hosszúsági körökön tartózkodók számára más és más az a főkör, ami a pólusok mellett a déli irányon is átmegy.

2010. dec. 30. 22:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!