Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit kérdeznél meg egy érettség...

Mit kérdeznél meg egy érettségizőtől (18-19 évesek)?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, hogy a megjelölt korosztály természettudományos "műveltségét" szeretnéd felmérni. Ezt úgy kívánod tenni, hogy az alább megjelölt tantárgyakhoz 1-1 kérdést lehet csupán írni.

A tantárgyak: matematika, kémia, fizika, biológia, földrajz.

Más korlátozás nincs. Tehát 5 tárgy, 5 kérdés és nem több!

(A legtöbb ilyen korú fiatal ma Magyarországon (sajnos) már nem tanulja ezeket a tárgyakat (befejezte a két max. három évet); továbbá figyelembe véve a magyarzázat elejét nyilvánvalónak tűnik, hogy pl. a kémia kategóriába a "Mi a képlete a kénsavnak?" típusú vagy a földrajzban, hogy "Mit nevezünk gyűrődésnek?" típusú kérdéseknek jelen esetben nincs helye és értelme!)

Előre is köszönöm, ha az ötleteiteket megosszátok!

2010. dec. 27. 01:11
 1/8 anonim válasza:
78%

Például felismeri-e bizonyos európai országok zászlaját, és meg tudná-e mondani, hogy melyik európai térségben vannak (kelet, nyugat, észak, stb.).

Fizikához egy egyszerű sebességszámítást, pl. egyenes vonalú, egyenletes mozgással az autópályán a sebességkorlát betartásával (megadhatod, hogy 130 km/h, de akár ez is lehet a teszt része, hogy tudja-e) hány perc alatt tesz meg 50-60-100 km-t.

Kémiához lehet egyszerű "ha összeöntök 10 liter 20 fokos, meg 10 liter 30 fokos vizet, hány fokos lesz" kérdés - ezt sokan szakközépsuliban elrontották, személyesen tapasztaltam.

Bioszhoz lehet esetleg öröklődéssel kapcsolatos kérdés; pl. a szemszín recesszíven öröklődik, ezért mennyi az esélye, hogy xy leszármazottnak is kék lesz a szeme.

Ezek a kérdések a számolással kapcsolatos tudást is mérik... szerintem próbáld ki őket. :-)

2010. dec. 27. 01:17
 2/8 anonim ***** válasza:

Matek: A német érettségi összesen 150 pontos. Az írásbeli ebből 117 pont. Ha az írásbelin 75 %-ot ért el egy diák, legalább hány %-ot kell teljesítenie a szóbeli vizsgán, ha ötöst szeretne kapni?

(Más számokkal is lehet, a számolás menete a lényeg. Azért ezt választottam, mert érettségi tájékán megszaporodnak az ilyen kérdések, ami szerintem iszonyatosan nagy szégyen.)

Kémia: Vmi kicsit bonyolultabb oldatos számolás.

Fizika: Mi történik a tollal, ha leejtjük a Holdon?

Biológia: Melyek a férfiak és a nők belső nemi szervei, és mi mire szolgál? (Kicsit hülye megfogalmazás, de remélem érthető)

Földrajz: Hány szomszédos országunk van és melyek azok?

2010. dec. 27. 10:05
 3/8 anonim ***** válasza:

matekhoz én is valami olyasmit, mint a 2. írt, ami a matematikai szemléletet, a probléma átlátását méri. Vagy konkrétan olyan típusút, mint ő rakott be, vagy egy koordináta-geometriásat, mert a koordináta-geometria technikai részét, a kiszámolást nézve undorító, de az egyik legjobb felmérése annak, hogy egy adott problémát és annak megoldásának menetét átlássa az ember, és a rendelkezésére álló eszközöket tudatosan, célzatosan, tervszerűen használni.

konkrét kérdés lehet: adva van egy háromszög három csúcsának koordinátái, írjuk fel a köréírt kör egyenletét.

földrajzból: Magyarország megyéinek elhelyezkedése és megyeszékhelyek

Biológia: főbb emberi szervek (szív, máj, vese) elhelyezkedése az emberi testben, funkciójuk.

fizika: Newton törvényei, tehát miről szól, mi is az a newtoni fizika

kémia: passz

Igazság szerint én például valószínűleg elbuktam volna a a földrajzos és tán a bioszos kérdésemet is, de műveletlennek is tartom magam ezekben.

2010. dec. 27. 11:59
 4/8 anonim ***** válasza:

"Kémiához lehet egyszerű "ha összeöntök 10 liter 20 fokos, meg 10 liter 30 fokos vizet, hány fokos lesz" kérdés - ezt sokan szakközépsuliban elrontották, személyesen tapasztaltam. "

Ennek szerinted mi a megoldása?(nem hogy szakközépiskolások, de még gimnazisták jó része is elnézné szerintem.) Mindenesetre kíváncsi lennék a megoldásodra(mondjuk fejből tudni kéne a 20°C-os és 30°C-os víz sűrűségét?).

2010. dec. 27. 13:44
 5/8 anonim ***** válasza:

Fizika, Kémia: Mondjon néhány gyakorlati példát a mindennapi életből, magyarázattal.

Egyébként ilyen kérdésekből nem állapítható meg a "természettudományos" műveltség. Továbbá manapság nem beszélhetünk igazából "természettudományos" műveltségről, mivel igen nagy témakört fog át ez. A tudományterületek egyre inkább szerteágaznak, elaprózódnak. A régi tudósok még mindenhez értettek az akkori szinten, de ma ez lehetetlen. Van aki ehhez, van aki ahhoz ért jobban. Egyedül az konyít valamelyikhez is, aki érdeklődő, vagy szakmája, ill. munkája kapcsolódik hozzá. Ahol ez nem teljesül, ott közel 0 a szint.

2010. dec. 27. 17:55
 6/8 anonim ***** válasza:

hehe már bocs de nem azért tanultam 4 évig keményen (vagyis először keményen aztán elég lazán ..) hogy iylen gagyi kérdésekre ne tudjak válaszolni !!!

mi történik a tollal ha elejtik a holdon ? . tudtommal van gravitáció a holdon (földi gravitációnak 1/6-a,) a toll le fog esni.

ha ilyeneket kérdeznének érettségin, max pontos lenne. :D

2011. febr. 4. 13:13
 7/8 anonim ***** válasza:

szóval valami értelmesebbet kellene kitalálnotok.

17/L

2011. febr. 4. 13:15
 8/8 anonim ***** válasza:
kénsav képlete még mindig hákettő-es-onégy H2SO4
2011. febr. 4. 13:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!