Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Matek történelemről valaki?

Matek történelemről valaki?

Figyelt kérdés

. Ki volt az a matematikus, aki …?

a. … kiemelkedő szerepet játszott Szent István királyunk életében.

b. … szerelmi viszonyba keveredett egy rossz életű nővel. Valaki sértő megjegyzést tett a hölgyre, akit ezért párbajra hívott. A párbaj előtti éjszakán papírra vetette eredményit, amelyek később a matematika egy új ágát alapozták meg. A párbajban halálos sebet kapott; 21 évesen halt meg.

d. … a helyi szokásoknak és szülei akaratának megfelelően 22 éves korában feleségül vett egy 9 éves lányt. Soha nem szerzett diplomát mégis zseniális matematikai felfedezéseket tett. Tehetségét a kor egyik kiemelkedő matematikusa 100-ra értékelte egy 100 fokozatú skálán (míg sajátját csak 25-re).

e. … analízis gyakorlatvezetőm volt az egyetemen. Harmadikas és negyedikes korában is tagja volt a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián a magyar csapatnak, és mindkét alkalommal a teljes nemzetközi mezőnyben egyedüliként maximális pontszámot ért el.

f. … tehetségét a legenda szerint már három éves korában megmutatta, mikor fejben kijavított egy hibát, melyet az apja pénzügyi számításait tartalmazó füzetben talált.

2010. dec. 26. 13:42
 1/9 A kérdező kommentje:
az e., kérdéshez annyit h nem az én analízis gyakorlatvezetőm hanem egy tanáromé. A tanárom pedig a Eötvös Lóránd Tudomány egyetemre járt matek-infó szakra kb 1991-95 között.
2010. dec. 26. 13:46
 2/9 anonim ***** válasza:

A porticulus hungaricusban próbálkozz, böngéssz

b: Évariste Galois

e: azt nem tudhtaom, hogy ki volt a gyak.vezetőd! Plusz szerintem itt pontatlan a feladat: ő lehet: Ciprian Manolescu vagy Eugenia Malinnikova (nézz utánuk:)

f,a: ezt nem tudtam megtalálni

d: Srínivásza Rámánudzsan

2010. dec. 26. 13:59
 3/9 anonim ***** válasza:
na várjál, akkor megint nekigyűrkőzöm
2010. dec. 26. 14:00
 4/9 anonim ***** válasza:

ennél azért több információra lenne szükség...

annyit tudok hogy Evariste Galois volt a csajozós akit lelőttek és modern algebrával foglalkozott ha jól tudom.

a másik meg tipp a google alapján.Talán Weisz Ferenc volt.

Szent István matematikusárol meg soha az életben nem hallottam...

2010. dec. 26. 14:03
 5/9 anonim ***** válasza:

áhh csavaros volt, megdolgoztattál

elárulod a megfejtéseket? (már ha ez egy teszt volt)

2010. dec. 26. 14:09
 6/9 A kérdező kommentje:

sverdans

köszi a válaszokat én is rájuk gondoltam de nem voltam benne biztos ,de sztem jók:) Nem sajna nem teszt és is csak tippelek:)

2010. dec. 26. 14:13
 7/9 anonim ***** válasza:

e., Kós Géza

f., csak tipp, de én Neumannra tippelnék, róla keringenek ilyen legendák, hogy milyen fejszámoló kapacitásokkal rendelkezett.

2010. dec. 26. 14:15
 8/9 anonim ***** válasza:

az a) baromi nehéz (vagy csak én vagyok gyenge :D)

róla ötletem sincs

2010. dec. 26. 14:19
 9/9 A kérdező kommentje:
a, II. Szilveszter pápa
2011. jan. 3. 19:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!