Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mennyit veszítenek a zöldségek...

Mennyit veszítenek a zöldségek/gyümölcsök a C vitamin tartalmukból feldolgozás során?

Figyelt kérdés
Például, ha lecsót csinálok, kb. hány százalékot veszít a paprika a vitamintartalmából? És hogyan változik ez, ha zománcozott lábosban csinálom, vagy ha rozsdamentes acéllábosban? Úgy tudom, hogy a rozsdamentes acélon levő pici oxidfoltok katalizálják a vitamin bomlást. Igaz ez?
2010. dec. 19. 21:44
 1/7 anonim ***** válasza:
2010. dec. 19. 21:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
mindent szedjél centrumot
2010. dec. 19. 22:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
69%

"100 gr paradicsom frissen 42mg C- vitamint tartalmaz, 20 'C-on 1 nap tárolás után már scak 26 mg-ot."


Ez hazugság! Olyan ember írta akinek fogalma nincs a kémiáról! És butaság is!Mi az anyja kínja lesz egyetlen nap alatt a C vitaminnal? Elpárolog? Ahogy azt egy kémiai analfabéta elképzeli!


A rozsdamentes acél edényben valóban könnyebben oxidálódik a C vitamin de semmiféle rozsdafolt ott nincs hanem az edény krómtartalma katalizál. Az igazság az hogy közel nem annyira alakul át a C vitamin mint ahogy egyesek állítják.

2010. dec. 19. 23:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Ha valaki úgy érzi, hogy még tudna pár adatot hozzátenni, akkor kérem, írja meg. Az eddigieket, amit olvastam egyszerűen képtelen vagyok elhinni.


Ha 1 nap alatt a paradicsom C vitamin tartalma a felére csökkenne 20 fokon, akkor, ha Spanyolországban zölden leszedik a 30 fokos melegben, majd idehozzák, etilénben megérlelik 1-2 napot, majd kiteszik a 20 fokos pultra, akkor ebben már az elmondottak alapján nincs is vitamin! És akkor ezt még meg is főzöm... Az már lassan mínuszban jár :) És akkor a növényen érlelődve a melegben esetleg szintén csökkenne a vitamin tartalom?


Azt sem tudom elhinni, ha szobahőmérsékleten 1 nap alatt a felére csökkenne a tartalom, akkor 90-100 fokon 1 órát rotyogtatva fémlábosban csak a felére csökkenne. Szerintem azon a weboldalon valaki csak behasalt néhány számot.


És az igaz, hogy a gyümölcsök vitamintartalma az elmúlt 100 évben a termesztési eljárások megváltozása miatt jelentősen csökkent? Ilyet is hallottam...

2010. dec. 20. 11:30
 5/7 anonim ***** válasza:
jelentős mértékben csökken a C vitamin mennyiségbe a lecsó készítése során. Egyrészt leginkább a fény,a hőmérséklet és a levegő oxigénje következtében. Természetesen a Vas-oxid is katalizálhat nedvesség jelenlétében.
2010. dec. 22. 20:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

"Ha 1 nap alatt a paradicsom C vitamin tartalma a felére csökkenne 20 fokon"


Itt nincs ha mi az hogy csökken? Ilyet csak egy kémiai analfabéta állíthat!Olyan nincs hogy eltűnik egy vegyület! Csak átalakulhat de mivé és miért? A citrom C vitamin tartalma pld rothadás következtében csökken mert bizonyos gombák átalakítják a maguk részére cukorrá. De csakúgy nem tűnik el!

2010. dec. 23. 13:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:

Kicsit OFF. " Itt nincs ha mi az hogy csökken? "


Kissé fura a mondat, de a lényeg átjött. Most engem támadsz?


Ha a C vitamin átalakul valami mássá a paradicsomban, akkor a paradicsomban a C vitamin tartalom csökken.

2010. dec. 25. 12:10

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!