Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az alkánoknál tartunk kémiából...

Az alkánoknál tartunk kémiából és nem igazán vagyok képben. Hogy is vannak ezek?

Figyelt kérdés
Van itt szó mindenféle molekuláról, gyűrűsről, gömb alakúról, elnyúltról, elágazóról és nem elágazóról. És csomó infó ezeknek az olvadás- és forráspontjukról meg hasonlóak. Nem igazán tudom követni, hogy akkor melyik milyen. Aki tud, segítsen légyszi!
2010. dec. 11. 17:53
 1/6 Silber ***** válasza:
Gyűjts össze konkrét kérdéseket, és válaszolunk. Ha beírunk egy fél szakkönynyi anyagot az nem jó sem neked, sem nekünk.
2010. dec. 11. 18:18
 2/6 anonim ***** válasza:

Az alkánok a legtisztább szénhidrogén vegyületek követhetőség szempontából. Semmiféle gyűrű meg gömb itt nincs!Egyenes láncú telített vegyületek. CnH2n+2 az általános képlet ahol az n 1 legalább vagy több.

Ha ezt nem érted akkor reménytelen a helyzeted kémiából.

2010. dec. 11. 18:54
 3/6 A kérdező kommentje:
Idáig értem. Csak rosszul fogalmaztam, nem csak az alkánokat tanuljuk, hanem úgy általánosságban a szénhidrogéneket. A tankönyv össze-vissza ír hol ilyen hol olyan szénhidrogénekről, és már ezért keverem őket. Az olvadáspontos résznél például, hol a gyűrűs, hol a gömb alakú molekulákról ír, aztán meg normál láncú meg elnyúlt láncú akármikről. Már összezavarodtam.
2010. dec. 11. 19:23
 4/6 anonim ***** válasza:
Hát ha a tankönyvíró nem volt képes sorrendben tárgyalni az már baj. Sajnos a tankönyvek nagy részét olyanok írják akiknek nem lett vola szabad.Én az 1950-es években kezdtem a kémiát azóta se láttam olyan logikus jól felépített könyveket.És namcsak kémiából hanem minden tantárgyból. És nálunk a könyveket évekig használtuk egyik évfolyam eladta a másiknak mert rendesen meg voltak írva. Ma kapkodnak mint Bernát a ménkűhöz és állandóan össze vissza írogatnak könyveket és egyik se lesz normális mert akik elbírálják hülyék hozzá.
2010. dec. 11. 20:13
 5/6 Silber ***** válasza:

Látom nem írtál össze kérdéseket, de mivel légyszi-t írtál, adok némi képet a témáról... És ajánlom hogy végigolvasd, ha egyszer ennyit szenvedek vele.

Az alkánok (mint ahogy előttem is elhangzott) a szerves kémai vegyületek olyan csoportja, amit elég könnyen tudunk kezelni felépítési, és matematikai téren. Az alkánok az ún. szénhidrogének nevű vegyületcsoport egy részhalmaza. Ezeknek az a jellemzőjük (márcsak a névből következtetve is), hogy csak és kizárólag kétféle elemből épülnek fel. Ezek pedig a szén, és a hidrogén.

Az alkánok is szénhidrogének, csupán egy kisebb csoportja.

Jellemzőik:

- Telített vegyületek. Ez azt jelenti, hogy az egész molekulában csupán egyszeres (szigma) kötések találhatóak (tehát sem delokalizált elektronszerkezet, sem többszörös kötés nincs). Más megfogalmazásban: minden C-atom négy vegyértékű, és amely elektronjával nem másik C-atomhoz kapcsolódik, azt H foglalja el.

- Homológ soruk első pár tagja: Metán (CH4), etán (CH3-CH3), propán (CH3-CH2-CH3), bután (CH4-CH2-CH2-CH3).

Látható, hogy a képleteikre felírható egy matematikai formula, amellyel bármely tagjának összegképlete megadható a homológ sorból. Ez pedig a CxH(2x+2).

Példa: Adja meg, hogy mi a 9 C-atomot tartalmazó alkán összegképlete!

Ekkor x=9, így kijön a C9H(2*9+2)=C9H20-s összegképlet.

- Többféle típusú alkán is létezik, amelyeket a konstitúciójuk (felépítésük) alapján különböztetünk meg. Vannak olyanok, amelyek molekulája egyenes (ezek az ún. normál C-láncú alkánok). Viszont a szervetlen kémiával ellentétben itt egy összegképlethez többféle anyag is tartozhat! Ennek oka, hogy a lánc képes elágazni is. Vegyünk példának egy hat C-atomból álló alkánt:

[link]

De mi van akkor, ha az egyik C-atom nem áll be a sorba, hanem az egyik közti C-atomhoz kapcsolódik? Például ez sül ki belőle:

[link]

Látható. Ez is alkán, mivel ugyanúgy telített szénhidrogén. És természetesen ezt az elágaztatást is lehet egy ideig fokozni (a végtelenségig nem, de az már egyetemi szintű probléma).

- Szóljunk az alkánok elnevezéséről (nomenklatura). Nevüket kénytelenek vagyunk bizonyos rendszer alapján adni, mivel a szerves kémia oly mértékben ontja magából a vegyületeket, hogy képtelenek lennénk triviális (hétköznapi) nevekkel ellátni az összeset (és ki jegyezné meg őket???). MINDEN alkán neve -án végződést kap (metÁN, etÁN, propÁN, butÁN, pentÁN, hexÁN, heptÁN, oktÁN, nonÁN, dekÁN, stb.). Általában a C-atomok számának megfelelő a latin számokat használjuk (csak az első 4 kivétel).

Példa: nevezzük el a 7 C-atomos, NORMÁL (!) C-láncú alkánt. Tudjuk (mivel megtanulod), hogy ha hetesről van szó, akkor a hepta- prefixumot (előtagot) kapja. Így a neve n-heptán lesz. Vizsgáljuk meg a nevet: az n- azt jelenti, hogy normál szénláncú. a hept- előtag a hetesre utal, az -án postfix (utótag) pedig arra, hogy az adott anyag az alkánok homológ sorába tartozik. Így tudjuk, hogy normál szénláncú, 7 C-atomból álló alkán.

Tovább nem írok idő, és kedv hiányában. Mellesleg a wikipedia "alkán" szócikke elég használhatónak tűnik a középiskolai szinten.

P.S.: Az alkánoknak létezik egy ún. cikloalkánok nevű részhalmazuk is. A ciklo- prefixum ciklikusságot, kör alakot jelent. Az első 4 cikloalkán:

[link]

Ha jobban megfigyeled, bár ezek is alkánok (mivel telített szénhidrogének), de nem illik rájuk a CxH(2x+2)-es általános képlet. Rövid morfondírozás után rá is jössz, hogy a gyűrűzárás viszi el azt a két H-atomot. Ezért is hagytam ezt a végére, hogy ne keverjelek bele.

2010. dec. 11. 22:37
 6/6 A kérdező kommentje:
Igazán hálás vagyok, hogy szántál rá időt, köszönöm a segítséget!
2010. dec. 12. 15:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!