Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Monomolekuláris hártya. Mi...

Monomolekuláris hártya. Mi az, hogyan kell elképzelni?

Figyelt kérdés

Tanulom a foszfatidokat, de egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy "mire jó" a monomolekuláris hártya. Értem, hogy hogy alakul ki, hogy a hidrofil rész hidrogénhídkötéseket alakít ki a vízmolekulákkal, a hidrofób részük meg kirekesztődik a vízből, de mire jó ez? Miért kell ezt tudni? Milyen példa van rá?

Az oké, hogy összerázva micellákat képeznek és liposzómák is kialakulhatnak, de egyedül a liposzómánál tudom, hogy a gyógyszergyártásban haszna van, és értem is, hogy miért.

De kezdek megőrülni, mert a micellára és az egyrétegű hártyára nem találok példát, én meg nem tudok úgy tanulni, hogy valamit nem értek.

Segítsetek, köszönöm!

2010. nov. 14. 23:46
 1/6 anonim ***** válasza:

keress rá a mosószerekre és a hatásmechanizmusoukra (szappanok).

Most nincs időm leírni a lényeget, de ha még nem lesz OK, akkor írj és megpróbálok segíteni.

2010. nov. 15. 00:05
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszi a gyors választ, mindjárt rá is keresek!

Csak az a baj, hogy ezt biokémián vettük, nem kémián. A biokémiának mi köze a szappanokhoz? Nincs valami biokémiás példa rá?

2010. nov. 15. 00:14
 3/6 A kérdező kommentje:
Rákerestem, de nagyjából mindenhol ugyanaz van, amit eddig is tudtam. Ami új az az, hogy ez a hártya csökkenti víz felületi feszültségét. De még ezt sem tudom összekapcsolni a biokémiával. :S
2010. nov. 15. 00:23
 4/6 anonim ***** válasza:

nem mind1?

a foszfatidok lényege úgyis a kettős réteg , ami határhártyákat tehát sejtmembránt képez. a monomolekuláris rétegről elég annyit tudni hogy a víz felszínén ez játszódik le és pont

2010. nov. 15. 07:35
 5/6 anonim ***** válasza:
Szerintem épp ott tartotok, hogy a monomolekuláris hártya után jön a kettős foszfolipid réteg, a membránok. Annak már lesz értelme... :)
2010. nov. 15. 16:48
 6/6 A kérdező kommentje:
Oké, köszi a válaszokat, akkor várok türelmesen. :)
2010. nov. 15. 22:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!