Monomolekuláris hártya. Mi az, hogyan kell elképzelni?
Tanulom a foszfatidokat, de egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy "mire jó" a monomolekuláris hártya. Értem, hogy hogy alakul ki, hogy a hidrofil rész hidrogénhídkötéseket alakít ki a vízmolekulákkal, a hidrofób részük meg kirekesztődik a vízből, de mire jó ez? Miért kell ezt tudni? Milyen példa van rá?
Az oké, hogy összerázva micellákat képeznek és liposzómák is kialakulhatnak, de egyedül a liposzómánál tudom, hogy a gyógyszergyártásban haszna van, és értem is, hogy miért.
De kezdek megőrülni, mert a micellára és az egyrétegű hártyára nem találok példát, én meg nem tudok úgy tanulni, hogy valamit nem értek.
Segítsetek, köszönöm!
keress rá a mosószerekre és a hatásmechanizmusoukra (szappanok).
Most nincs időm leírni a lényeget, de ha még nem lesz OK, akkor írj és megpróbálok segíteni.
Köszi a gyors választ, mindjárt rá is keresek!
Csak az a baj, hogy ezt biokémián vettük, nem kémián. A biokémiának mi köze a szappanokhoz? Nincs valami biokémiás példa rá?
nem mind1?
a foszfatidok lényege úgyis a kettős réteg , ami határhártyákat tehát sejtmembránt képez. a monomolekuláris rétegről elég annyit tudni hogy a víz felszínén ez játszódik le és pont
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!