A víz és egyébb anyaguk miért nem tudnak forróbbak lenni a forráspontjuknál? (tudtommal a víz nem tud folyékony halmazállapotú maradni 100C fok fölött)
Rosszul tudod! Egy 10bar nyomású kazánban 180 fok a vízhőmérséklet egy 32 bar-osban 225 fok.
A forráspont az a hőmérséklet amelyen az anyag légköri nyomáson gőzzé alakul. De zárt térben nő a nyomás és emelkedik a forráspont.Egy turbina ami áramot termel 425 fokos gőzt igényel.
Ez a külső nyomástól függ hogy mikor forr fel a víz .
A Himalája tetején már (alacsony légnyomás) 40-50C fok felett forrni kezd a víz,míg egy nyomot vizes atomreaktorban akár 300 fokra is fel megy a víz hőmérséklete..megforrás nélkül.
Légköri nyomáson is előfordulhat, hogy víz forróbb legyen víz formátumban mint 100 fok: ha tiszta, sima falú edényben egyenletesen és rázködásmentesen (pl. mikrohullámmal) hevítík, akkor az anyag túlhevíthető a forráspontján. Ilyenkor nagyon instabil és egy parányi rázkódásra robbanásszerűen gőzzé válhat. (Hasonló módon túlhűthető a víz 0 fok alá és víz marad.)
Általános esetben viszont a forráspont felett a molekulák közötti másodlagos kötések energiája gyengébb mint a molekulák hőmozgásából adódó energia és ezért a másodlagos kötések "szétszakadnak", a molekulák eltávolodnak egymástól és a folyadék szerkezet megszűnik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!