Készülsz megnézni a ritkán előforduló ma esti égi jelenséget?
OMG. Itt valami nagyon félrement. A Titán, és a Szaturnusz gyűrűi (csillagászati) távcsővel mindig látszanak, szabad szemmel, nagyítóval (???) meg sosem. Még egy sima kézitávcső (binokulár) is kevés ehhez érdemben.
Hold általi bolygó-fedések is vannak rendszeresen. Oké, ez tényleg nem annyira gyakori, de azért nem is "egyszer az életben" eset.
Ami tényleg különleges a Szaturnusz kapcsán, hogy nemsokára épp éléről látunk rá a gyűrűre, ezért jelenleg nagyon vékony csak, nem a képeken megszokott látvány. Szóval érdemes megnézni távcsővel, de nem csak a ma esti fedés miatt.
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Nekem 40x nagyító orosz gyártmányú távcsövem van és ha tiszta lesz az égbolt - megnézem.
Elfelejtettem megírni, hogy a rádió szerint ez a jelenség 2036-ban lesz ismét az égbolton.
40x-es nagyítással már normál esetben látszik a gyűrű, érdekes kísérlet, hogy most így oldalról is sikerül-e meglátnod vele. Mindenesetre maga a fedés mindenképppen érdekes látvány lesz, főleg hogy az árnyékos oldalon történik a belépés.
Örülök hogy magától a jelenségtől nem ment el a kedved, mert természetesen nem az volt a célom, csak a reális várakozások tisztázása. Én is kimegyek megnézni/megmutatni ha elég tiszta lesz az ég hozzá.
A Kossuth rádióban pénteken mondta a csillagász, hogy ma szombat hajnalban megfigyelhető lesz csomó meteorit raj.
A balkonon fagyoskodtam mint egy fagyasztott hering és egy qurva meteoritot sem láttam, csak csomó repülőt. :P
Az udvarra is kimentem, de semmi. Felhőtlen volt az ég.
Felőlem most már lehet ősrobbanás is , akkor sem érdekel! :P
5-ös: Qudrantidák meteorraj maximum volt:
Annak mindenképp örülj, hogy meteoritokat nem láttál nagy számban hullani, mert a jelenség helyesen meteor, a meteorit a kődarab ami (részben) túléli a belépést a légkörbe, és le is ér a földre.
6
Totál mindegy, úgy sem láttam semmit. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!