Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Készülsz megnézni a ritkán...

Készülsz megnézni a ritkán előforduló ma esti égi jelenséget?

Figyelt kérdés
A Kossuth adóban hallottam a hírt, miszerint ma este 6 órától a Saturnus és Titán (a holdja) olyan közel lesznek a Holdhoz, hogy idővel a Hold eltakarja őket. Távcsővel, nagyítóval, de akár szabad szemmel is láthatók lesznek a Saturnus gyűrűi.

#Hold #Saturnus és gyűrűi
tegnapelőtt 10:16
A kérdező szavazást indított:
Örülök, ha megnézhetem
Megnézném, de nem lesz alkalmam rá
Nem érdekel
6 szavazat
 1/8 nb2019 ***** válasza:
93%

OMG. Itt valami nagyon félrement. A Titán, és a Szaturnusz gyűrűi (csillagászati) távcsővel mindig látszanak, szabad szemmel, nagyítóval (???) meg sosem. Még egy sima kézitávcső (binokulár) is kevés ehhez érdemben.

Hold általi bolygó-fedések is vannak rendszeresen. Oké, ez tényleg nem annyira gyakori, de azért nem is "egyszer az életben" eset.

Ami tényleg különleges a Szaturnusz kapcsán, hogy nemsokára épp éléről látunk rá a gyűrűre, ezért jelenleg nagyon vékony csak, nem a képeken megszokott látvány. Szóval érdemes megnézni távcsővel, de nem csak a ma esti fedés miatt.

tegnapelőtt 10:35
 2/8 anonim ***** válasza:
93%
"Távcsővel, nagyítóval, de akár szabad szemmel is láthatók lesznek a Saturnus gyűrűi." -> Ez biztos, hogy nem. Főleg nem most, hogy ahogy 1-es írta, jelenleg nagyon az éléről látszik a gyűrű és még egy közepes csillagászati távcsővel is csak egy vékonyka csíkként jelenik meg. A Titán meg egy kisebb csillagászati távcsővel szinte mindig látszik (kivéve ha pont a Szaturnusz mögött van), szabadszemmel és kis kézi távcsővel meg nem látszik.
tegnapelőtt 11:07
 3/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat.

Nekem 40x nagyító orosz gyártmányú távcsövem van és ha tiszta lesz az égbolt - megnézem.

Elfelejtettem megírni, hogy a rádió szerint ez a jelenség 2036-ban lesz ismét az égbolton.

tegnapelőtt 14:43
 4/8 nb2019 ***** válasza:
80%

40x-es nagyítással már normál esetben látszik a gyűrű, érdekes kísérlet, hogy most így oldalról is sikerül-e meglátnod vele. Mindenesetre maga a fedés mindenképppen érdekes látvány lesz, főleg hogy az árnyékos oldalon történik a belépés.

Örülök hogy magától a jelenségtől nem ment el a kedved, mert természetesen nem az volt a célom, csak a reális várakozások tisztázása. Én is kimegyek megnézni/megmutatni ha elég tiszta lesz az ég hozzá.

tegnapelőtt 15:00
 5/8 anonim ***** válasza:

A Kossuth rádióban pénteken mondta a csillagász, hogy ma szombat hajnalban megfigyelhető lesz csomó meteorit raj.

A balkonon fagyoskodtam mint egy fagyasztott hering és egy qurva meteoritot sem láttam, csak csomó repülőt. :P

Az udvarra is kimentem, de semmi. Felhőtlen volt az ég.

Felőlem most már lehet ősrobbanás is , akkor sem érdekel! :P

tegnapelőtt 15:01
 6/8 nb2019 ***** válasza:
69%

5-ös: Qudrantidák meteorraj maximum volt:

[link]

Annak mindenképp örülj, hogy meteoritokat nem láttál nagy számban hullani, mert a jelenség helyesen meteor, a meteorit a kődarab ami (részben) túléli a belépést a légkörbe, és le is ér a földre.

tegnapelőtt 15:06
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
tegnapelőtt 15:11
 8/8 anonim ***** válasza:

6

Totál mindegy, úgy sem láttam semmit. :D

tegnapelőtt 15:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!