Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért fut ki a tej jobban...

Miért fut ki a tej jobban mint a víz?

Figyelt kérdés

dec. 31. 18:21
 1/7 TappancsMancs ***** válasza:
91%
Nem mintha figyelgettem volna a különbséget, de a tej szerintem jobban tud habzani, mint a víz, ami inkább kirotyog.
dec. 31. 19:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
87%
Szerintem is a habzás miatt
dec. 31. 22:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
77%

Mit jelent az, hogy kifut? A víz nem fut ki úgy mint a tej, sem jobban sem kevésbé, sem sehogysem. Ha levesre gondoltál, az meg nem víz.

A tej amúgy azért, mert kicsapódik belőle a tejfehérje, abból alakul ki a pillének nevezett hártya a tetején. Ez fedőként funkcionál, vagyis csökkenti a párolgás során veszített hőmennyiséget, jobban fel tudnak gyülemleni alatta a buborékok. Emiatt a pille emelkedni kezd, felemelkedik az edény falának tetejéig, alóla pedig a buborékban gazdag tej át tud bukni az edény száján. Ekkor mondjuk, hogy kifut a tej.

dec. 31. 23:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
Igencsak érdekesnek találom, hogy még nem tapasztaltál hasonló folyamatot a víz forraláss közben. A forráspontnál elkezdi lökdösni, mozgatni a fedőt, és ki is fut az edény és a fedő között. Annyi a különbség, hogy a tej masodpercek alatt óriásit emelkedik és kiömlik az edényből, akkor is ha nincs rajta fedő.
tegnapelőtt 00:15
 5/7 anonim ***** válasza:
81%
A tiszta víz nem habzik, viszont a tej akár teljes térfogatában is képes behabozni, így hirtelen kihordódik a még nem gázneművé vált anyag is az edényből.
tegnapelőtt 00:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
92%

#4 Az, hogy a víz felszíne csapkod és kifröccsen, az nem kifutás.


A tej azért fut ki, mert ahogy írták már előttem, felhabosodik, a térfogata folyamatosan növekszik és ha túl kicsi az edény, akkor túlfolyik a peremén.


Valamennyire természetesen a víz térfogata is növekszik, hiszen általános fizikai törvény, hogy a hőmérséklettel együtt nő a térfogat is, de a víz esetében 20 és 100 fok között a térfogat csak minimálisan növekszik, szóval kifutni nem tud. Csak kifröcskölni esetleg.

tegnapelőtt 08:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
78%
A vízben nincs fehérje. A tejben meg van. A fehérje okozza a habzást...
ma 11:07
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!