Mit jelent az, hogy kifut? A víz nem fut ki úgy mint a tej, sem jobban sem kevésbé, sem sehogysem. Ha levesre gondoltál, az meg nem víz.
A tej amúgy azért, mert kicsapódik belőle a tejfehérje, abból alakul ki a pillének nevezett hártya a tetején. Ez fedőként funkcionál, vagyis csökkenti a párolgás során veszített hőmennyiséget, jobban fel tudnak gyülemleni alatta a buborékok. Emiatt a pille emelkedni kezd, felemelkedik az edény falának tetejéig, alóla pedig a buborékban gazdag tej át tud bukni az edény száján. Ekkor mondjuk, hogy kifut a tej.
#4 Az, hogy a víz felszíne csapkod és kifröccsen, az nem kifutás.
A tej azért fut ki, mert ahogy írták már előttem, felhabosodik, a térfogata folyamatosan növekszik és ha túl kicsi az edény, akkor túlfolyik a peremén.
Valamennyire természetesen a víz térfogata is növekszik, hiszen általános fizikai törvény, hogy a hőmérséklettel együtt nő a térfogat is, de a víz esetében 20 és 100 fok között a térfogat csak minimálisan növekszik, szóval kifutni nem tud. Csak kifröcskölni esetleg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!