Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Van tudományos alapja annak,...

Van tudományos alapja annak, hogy számoljuk a villámlás utáni másodperceket, és amikor dörög, annyi kilométerre van a felhő, vagy ez csak városi legenda?

Figyelt kérdés

Áldott emlékű nagymamám nyugtatott mindig ezzel, ha viharban voltam nála és féltem, és most, hogy ahol vagyok is ömlik az eső, és villámlott is úton hazafelé, eszembe jutott, és bár nem számoltam, de jó későn dörgött csak, akkor tényleg messze is van a viharfelhő?

Ugyanitt másik kérdésem, hogy hogy lehet elkerülni azt, hogy belém csapjon a villám?

Egyszer vki azt mondta, hogy városban nem csap emberbe a villám, mert a házak magasabbak, és azok jobban vonzzák a villámot. Ez igaz?

dec. 30. 22:48
A kérdező szavazást indított:
Mindkettő igaz: ahány mp, annyi km, és városban nem csap senkibe a villám
Mindkettő hamis: semmi összefüggés nincs a mp-ek számolásának és a felhő távolságának, és miért ne csaphatna emberbe villám városba?
Egyik igaz, másik nem, kifejtem írásban.
Egyéb, kifejtem.
Nem tudom, csak szavazni jöttem.
10 szavazat
 1/9 anonim ***** válasza:
97%
Hogyne lenne? A fény és a hang terjedési sebessége eltér, ezen alapul a számolás. Egyébként kb 3 másodperc eltérés jelent 1 km távolságot.
dec. 30. 22:54
 2/9 A kérdező kommentje:
És ha olyan helyen járok épp a városban vihar idején, ahol mondjuk nincs körülöttem ház, akkor simán belém csaphat a villám, vagy nem?
dec. 30. 22:57
 3/9 anonim ***** válasza:
87%

A villámlás fény. 300 ezer km/sec. Vagyis azonnal látod. Ez a fény hatalmas csattanással jár, az a hang. 300 m/sec. Vagyis ha mondjuk 10 másodpercet számoltál, akkor 3 km-re volt a villámlás.

Elkerülni? Nem kell a környékén lenni. ha mégis, nem kell feltűnőnek lenni. A villámlás azt jelenti, egyik helyen hatalmas negatív töltés halmozódott fel, másik helyen meg pozitív. Az elektromos tér szeret kiegyenlítődni. Tehát ha szeretnéd, hogy beléd csapjon, végy egy vasrudat, tartsd fel, miközben valami jó nagy feszültséget kötöttél rá.

Igen, többnyre nem csap. de ezt az előzőkből már sejtheted.

dec. 30. 22:59
 4/9 anonim ***** válasza:
96%

"Egyszer vki azt mondta, hogy városban nem csap emberbe a villám, mert a házak magasabbak, és azok jobban vonzzák a villámot. Ez igaz?"

Annyiban igaz, hogy a több emeletes városi házakon gyakran van villámhárító (vagy ha mégsem, az elektromos hálózat vagy vízvezetékek jobb utat kínálnak a Föld felé, mint a te tested). De szögezzük le, hogy a villámhárító alapvetően az épület és az abban tartózkodó emberek védelmét szolgálja, nem az utcai gyalogosokét. Nagyjából az az ökölszabály, hogy az épület magasságával egyező távolságig számíthatsz rá, hogy biztonságban vagy (kivéve a nagyon magas épületek, tornyok, azoknál kisebb a távolság, de ilyen struktúrákból még Budapesten is nagyon kevés van).

dec. 30. 23:11
 5/9 T. Feri ***** válasza:
100%
Nyilván megnehezíti a számolást, ha 10 mp keresztül folyamatosan dörög. Mert ilyen is van. A villám igen kiterjedt is lehet.
tegnapelőtt 11:20
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Hogy lehet elkerülni,hogy beléd csapjon a villám? Tuti 100%-os tipp nincs rá. A villámcsapás esélye csökkenthető.

1./ villámveszélyes időben nem tartozkodik az ember csak (megfelleő) épületben.

2./ Ha muszáj kint lenni, akkor nem tartozkodik magányos magas objektum közelében. (Ez igaz hegytetőre, hegycsúcsra is, amikor az illető feje a legmagasabb pont a környéken). Nem áll magányos magas fa alá.

3./ Nem tartozkodik az ember vizben, vízparton (általában ott is gyakori, hogy "kiálló, magas, egyedüllálló" dolog van a közelben, mert a vízpart általában azért elég lapos.

4./ Ha autóval megy az ember, akkor nem száll ki az autóból. Ha az autóba bele is csap a villám akik bent vannak túl élik (olvass utána Faraday kalitka).

5./ Ha erdőben ér a vihar és a villámlás a sűrűbb, egyenletes magasságú részek felé érdemes behúzódni. Kerülni a magas, kiálló fák közelségét.

6./ Városi környezetben meg be kell húzódni valahova.

tegnapelőtt 11:31
 7/9 A kérdező kommentje:

Nem Budapesten élek már, sőt, nem is Európában, ráadásul épp óriási építkezési projekt van körülöttem, és mindenhol tizen-huszonsok emeletes házakat építenek. Ez azt jelenti, hogy ha felépülnek, nagyobb eséllyel csap utcán gyalogosba a villám, ne adj Isten, mint amikor kis, max. három-négyemeletes házak voltak...???

Persze remélhetőleg van-lesz villámhárító az új magas házakon, viszont ezt ellenőrizni nem tudom, ugye.

Télen sosem indulok el otthonról anélkül, hogy időjárásjelentést és előrejelzést néznék reggel, és az eső nem zavar, autóm nincs, biciklizem, esőben is, tegnap viharról szó sem volt, csak esőről, esőfelszerelésben is indultam el reggel otthonról biciklin, aztán este írt arról, hogy vihar is várható, akkor igazán megijedtem, mert nem mindenhol voltam házak között hazafelé...

Miért veszélyesebb vihar esetén a magasabb ház?

Ha reggel tudtam volna, hogy estére villám is várható, nem indultam volna el reggel biciklin, viszont arról reggel még szó sem volt az időjárás jelentésben, amiről tudom, hogy nem tuti, mégis: aznap reggel ellenőrizve azért csak nagyobb az esélye, hogy beletalál az igazságba, nem?

Ha autóban túlélhető egy ne adj Isten villámcsapás, akkor ez buszra is igaz, ugye?

Gyalog meg ház közelében érdemes haladni gyalog ilyenkor vagy épp ellenkezőleg, az utca kellős közepén, két ház között?

tegnapelőtt 13:26
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

" Ez azt jelenti, hogy ha felépülnek, nagyobb eséllyel csap utcán gyalogosba a villám, ne adj Isten, mint amikor kis, max. három-négyemeletes házak voltak...???" -> Magányos magas dolgot írtam. A villám a legmagasabb pontba szeret belecsapni. Ha Te magasabb vagy, mint a környékeden lévő 10-20 emeletes házak akkor van okod félni.

Egy ilyen 10-20 emeletes ház esetén kb. mindegy, hogy a házhoz közel mész, vagy az utca közepén. Érdemben nincs különbség.

tegnapelőtt 13:35
 9/9 A kérdező kommentje:
Oké, de most még nincs felépülve sok helyen, hanem kisebb házak vannak, arra kérdezem, hogy mindegy akkor is, hogy két kisebb ház között a falhoz közel megyek vagy pont középen, ha a kis házak is magasabbak, mint én vagyok, akkor nincs okom félni?
tegnapelőtt 14:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!