Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért hazudnak egy ilyen...

Miért hazudnak egy ilyen színvonalú dokumentumfilmben?

Figyelt kérdés
3 perc 20 másodpercnél fénysebességgel haladó anyagokról beszél.. Ez nem lehetetlen?! Eddig úgy tudtam, hogy csak is a fény haladhat fénysebességgel!
tegnap 17:45
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:

Bocsánat, a link lemaradt

[link]

tegnap 17:46
 2/11 A kérdező kommentje:
Most csillag vagy feketelyuk? Ez sem világos, mert hol ezt, hol azt mondják a Sagitarius A-ról.. Pedig van némi különbség. Szeretem az ilyen témájú videókat, de az ilyenek elveszik a kedvemet hogy nézzem.
tegnap 17:51
 3/11 Tevenyereggyarto ***** válasza:
100%

Azt mondja “akár fénysebességgel”, tehát nem biztos. A fekete lyukakból még maga a fény sem tud kiszökni, szóval talán lehetséges.

Viszont esetleges fordítási hibát is bele lehet számolni s szerintem a részben-egészben téves infó mellett ez is nagyon esélyes. A kommenteknél valaki felhívta a figyelmet arra ,hogy például a végén azt mondják ,hogy a Föld 4,5 millió éve kering a Nap körül. Az inkább 4,5 milliárd lesz, kb azóta létezik Föld. Viszonyításképpen 4,5 millió éve meg már hajszálnyira emberszerű majmócák rótták a szavannákat, tehát majdhogynem a bolygó életkorának két vége a két időpont.

tegnap 18:00
 4/11 anonim ***** válasza:
57%

Igazad van, kérdező.

A valóságban ezek a sebességek pár %-kal elmaradnak a fénysebességtől. Mindig. Soha, semmiféle anyag nem haladhat fénysebességgel, csak a fény.

Viszont a sebességkülönbség annyira kicsi, hogy a hülye dokumentumfilm-író legyintett egyet, és azt mondta, hogy ilyen kicsi különbséget simán hanyagoljunk el.

Nem érti, hogy ebben az esetben NEM SZABAD elhanyagolni ezt, mert ezzel csak a lényeg vész el az egészből.

"csillag vagy feketelyuk?"

Ez is hanyagság, mert tényleg nem mindegy. Én is azt mondom, hogy aki ennyire hülye/alacsony megértési szinten van, azt ne nézd, csak esetleg akkor, ha már mindent tudsz a témáról.

Ismeretterjesztésre alkalmatlan, mert túl hülye, vagy felületes hozzá.

tegnap 19:13
 5/11 A kérdező kommentje:
#4 Most ezt komolyan írod vagy sarkazmus? Mert nem vagyok benne biztos..
tegnap 19:31
 6/11 A kérdező kommentje:
*szarkazmus
tegnap 19:31
 7/11 anonim ***** válasza:

Ez teljesen komoly a részemről.

Szerintem kerüld azokat az "ismeretterjesztőket", akik ennyire félvállról veszik a dolgokat.

Ugyanis ott pont, hogy a lényeg fog elveszni az információból, és aztán amikor továbbgondolnád, jönnek a bajok.

Például mi a különbség akkor, ha valaki egy milliomod részre megközelíti a fénysebességet, és ha eléri?

Hogyan látja például ebben a két esetben ugyanazt a fényt?

tegnap 19:41
 8/11 A kérdező kommentje:

És mi van ha csak a szinkron az ami pontatlan? Mert ha mondjuk fénysebesség közelire cserélnék azt amit mondanak, már el tudnám fogadni.

tegnap 20:02
 9/11 anonim ***** válasza:

Nem hiszem, szinkronban ilyen nem szokás. Csak ha újraírták, vagy teljesen amatőr szinkron, de akkor meg azért nem érdemes hallgatni.

Viszont így, hogy egy előadásban már 2+ hiba is van, kidobandó, és kész.

tegnap 22:41
 10/11 A kérdező kommentje:

Nincs jobb tőle. Elég szomorú de ez van.. Ilyenekből kell tájékozódnia az átlag laikus embernek.

tegnap 22:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!