Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha belehallgatok egy nagy...

Ha belehallgatok egy nagy tengeri kagylóba, hallok benne egy zúgást. Mi ez valójában?

Figyelt kérdés

Gyerekkorban azt mondták nekem, a tenger zúgását hallom, ami akkor logikusnak tűnt: olyan sokat volt a tengerben, hogy benne maradt annak hangja, mikor csapkod a hullám, stb.

Na, de mi az igazság?

dec. 26. 03:59
 1/10 A nagy Levin ***** válasza:
100%
A kagyló (meg a tengeri csiga) váza összegyűjti és eltorzítja a környezeti hangokat, meg a szervezet belső hangjait. Ez valamennyire hasonlít a tenger zúgásához, bár aki hallotta mindkettőt az nem fogja összekeverni őket.
dec. 26. 04:40
 2/10 anonim ***** válasza:
93%
Leginkább a saját vérkeringésed hangját és az alapszintű fülzúgásod hallod meg a kagyló segítségével. Nem is kell hozzá kagyló, mert pl. műanyag, üveg, stb. pohárral is ugyanúgy működik a dolog!
dec. 26. 05:33
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Ez egy aranyos gyerekkori ugratás, mi is lenyűgözve hallgattuk a kagylót, hogy tényleg lehet benne hallani a tenger zúgását.

De a gyerekkor a mesékről, a képzeletről, a fantáziavilágról is szól.

Aztán legkésőbb, amikor fizikából a gyerek tanul a hangokról, rájön, hogy ez csak egy aranyos "mese" volt. :)

dec. 26. 17:08
 4/10 A kérdező kommentje:

Hali. Köszönöm a válaszokat.

Én nem tudom aranyosnak tartani, hogy hülyének néztek. Valójában utálom az összes gyerekkori hazugsàgot, az olyanokkal az élen, miszerint ha répát eszek, attól fütyülni fogok.

Jó lenne, ha én nem szorulnék majd arra, hogy áltudományos marhaságokkal tömöm a gyerekem fejét.

dec. 26. 17:23
 5/10 anonim ***** válasza:
55%

Jó, hát vannak olyan emberek, akik felnőtt korukra morogva, befásult emberek lesznek.

Abban pedig nincs semmi hülyének nézés, ha a gyereket az életkori igényeinek megfelelően kezeljük.

dec. 26. 17:27
 6/10 anonim ***** válasza:
87%
Mondjuk az azért jó látleletet ad az értlemi képességeidről, hogy felnőttként ezt komolyan megkérdezed, miközben a 7. osztályos fizikát felületesen ismerve teljesen nyilvánvaló a válasz...
dec. 26. 17:27
 7/10 A kérdező kommentje:

Szerintem inkább ne menjünk bele abba, hogy az átlagos, magyar felnőtt ember mennyire művelt természettudományosan. :)

Az én értelmi képességeimről az mond el valamit, hogy a saját műveltségem és iskolázottságom fejlesztése érdekében jövőre érettségi vizsgát teszek biológiából.

Legalább én teszek valamit, hogy okosabb legyek.

dec. 26. 17:45
 8/10 anonim ***** válasza:
77%

Egy gyereknek meséket kell mondani, különben nagyon súlyosan visszamarad a fejlődésben.

VISZONT az értelmes gyerek nem keveri össze a meséket a valósággal.

Az viszont valóban szomorú, hogy neked felnőttként még kérdezned kell, hogy melyik mesében mennyi a valóság. EZ azt jelenti, hogy nem figyeltél a természettudományos órákon.

Mondjuk annál tényleg jobb, mintha simán csak hinnél valamit, és ahhoz ragaszkodnál mindenáron, mint ahogy sokan teszik.

"az átlagos, magyar felnőtt ember mennyire művelt természettudományosan."

Igen, ez az iskolarendszerünk csődjét és az egész politika és a gazdasági rendszer legnagyobb bűnét mutatja. Ez egészen 20 éves korig tarthat.

DE te már felnőtt vagy! Innen kezdve már csak rajtad múlik, minek hogyan mész utána!

dec. 26. 19:24
 9/10 A kérdező kommentje:

Nem azt kérdeztem, hogy egy mesében mennyi a valóság, hanem arra irányult a kérdésem, hogy mi a valóság? A témáról sehol nem hallottam még. És nem érzem cikinek a kérdésem - ha erre akarsz utalni - mert azáltal fejlődöm, hogy nálam okosabbak válaszolgatnak a kérdéseimre.

"Igen, ez az iskolarendszerünk csődjét és az egész politika és a gazdasági rendszer legnagyobb bűnét mutatja."

Vagy csak a társadalmi igényeket mutatja. Az embereket nem igazán érdekli a természettudomány. A könyvesboltban a bestsellerek között sosem látok tudománynépszerűsítő könyveket. Mondjuk, ha egy könyvnek van neve, azért nagyobb valószínűséggel veszik (pl. a Stephen Hawking, Charles Darwin), de még az már nem biztos, hogy elolvassák.

Talán Leonard Mlodninow írta le, hogy amikor Hawking-hoz odamentek gratulálni neki a könyve miatt, akkod Hawking a számítógépén keresztül feltette az embereknek a kérdést: "és el is olvasta?"

Ez azért mutat valamit. 😃

dec. 26. 19:43
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

"Az embereket nem igazán érdekli a természettudomány."

De régen érdekelte!

A felvilágosodás korában például nagyon is népszerű volt!

A politikusok és a kereskedők aktívan dolgoztak és dolgoznak ma is azon, hogy ez ne így legyen, hogy az emberek többsége bamba barom legyen, akit a Győzzüke-só jobban érdekel. Tudod: "ez az ember még nálam is hülyébb, jajj, de mulatságos, hihihi, hahaha!"

Akkor egy kis biológia:

tudod, egy élőlénynek igencsak káros lenne, ha állandóan a saját belső zajait kellene hallgatnia. De az sem hasznos, ha rossz a füle.

Ezért a mi hallásunk is úgy alakult, hogy még éppen nem halljuk meg (normál esetben) azokat az infra- és egyéb hangokat, amit a szervezetünk kelt.

VISZONT elég egy kicsit felerősíteni, valamint kizárni a külső zajokat - és máris hallod.

dec. 26. 22:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!