Az mai ember melyik emberfajból fejlődött ki? Nem a neandervölgyiből, igaz?
Australopithecus → Homo habilis (vagy legalábbis annak valamilyen közeli rokon csoportja) → Homo erectus
A neandervögyi ‒ azt hiszem ‒ csak mellékág, de aztán belénk hibridizálódott
A Homo Erectus -ból fejlődött ki a Homo Sapiens Sapiens ( És a Homo Neanderthalensis és Homo Heidelbergensis is )
Aztán amikor a HSS kirajzott Afrikából találkozott mindkét fajjal sőt a távolkeleten valószínű még találkozhatott a HE -sal is.
Párosodni is megpróbálkozott ezekkel.
Egyenlőre a HSS+HN kereszteződésre van bizonyíték hogy sikerrel is járt. Az Európai lakosság ( meg persze akik innen kivándoroltak pl USA -ba ) rendelkezik úgy 15% Neandervölgyi génnel is.
"A Homo Erectus -ból fejlődött ki a Homo Sapiens Sapiens"
Közvetlenül a Homo heidelbergensisből (valószínűleg), amit te is említesz. [Plusz egy apróság: a faj- és alfaj nevek szabályosan kisbetűvel írandók. A nemzetségnév viszont tényleg nagy betűvel, nem kicsivel, ahogy a 2. válaszoló írja.]
"Egyenlőre a HSS+HN kereszteződésre van bizonyíték hogy sikerrel is járt."
És a denisovai emberrel való keresztezésre (ázsiai népcsoportok esetén).
(A H. erectus szerintem hamarabb kihalt, minthogy a modern ember kereszteződhetett volna velük Afrikán kívül, de lehet, hogy rosszul tudom.)
"Az Európai lakosság ( meg persze akik innen kivándoroltak pl USA -ba ) rendelkezik úgy 15% Neandervölgyi génnel is."
Inkább 1-4% körül becslik a neandervölgyi DNS arányát. (8%-nál magasabb becslést még nem láttam.) Cserébe nem csak az európai, hanem az összes nem afrikai népcsoportban megvan.
Amúgy valószínűleg jó ideig folyhatott a kereszteződés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!