Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Megráz a kilincs és minden...

Megráz a kilincs és minden fémtárgy, mit tegyek ellene?

Figyelt kérdés

Akármilyen ruha van rajtam.

Érdekes, hogy otthon is vannak fémtárgyak és otthon nem tapasztalom ezt a jelenséget.

Már két különböző munkahelyen viszont igen; irodai dolgozó vagyok, számítógépen dolgozom.

Felállok az asztaltól, megfogok egy fém kilincset, vagy a fém vízforralót stb. és megcsíp az elektromosság. Ezután már nem.

Visszaülök a számítógép elé, újra kezdődik az egész, amikor onnan felállok és megfogok fémtárgyat.

Megoldásom, hogy egy kupac gumiszalagot csomóban fogok és ezt érintem a fémtárgyhoz, mielőtt megfogom; a gumiszalagok ellenére is megcsíp az elektromosság, de talán nem annyira, mintha semmi sem lenne a kezemben.

Ugyanez amikor a bokám ér hozzá az irodaszék fém részéhez, a zoknin keresztül megráz az elektromosság.

Neten rendeltem ESD karszalagot, hátha ez segít majd megoldani a problémám.

dec. 5. 13:20
 1/7 anonim ***** válasza:
dec. 5. 13:35
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
A másik kezeddel érj a falhoz, és úgy fogd meg a fémtárgyakat: akkor földelve leszel, és nem ráz meg.
dec. 5. 14:38
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
dec. 5. 14:43
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Otthon ugyanabban a cipőben mászkálsz, ugyanolyan talajon?
dec. 5. 17:55
 5/7 EagleHUN ***** válasza:

"Neten rendeltem ESD karszalagot, hátha ez segít majd megoldani a problémám."

ESD sarokpántot rendelj és ha beválik akkor szerezz be ESD cipőt.

Ha a föl felé el tudnak menni a töltések és nem halmozódnak fel rajtad akkor nem lesznek ilyen kisülések amikor megfogsz valamit.

Az ES karszalag vagy csuklópánt is beválhatna csak irodában az iroaasztalnál hova fogod bekötni?

dec. 5. 20:54
 6/7 anonim ***** válasza:

Én (mérsékelten trollkodásból) úgy képzeltem, hogy lóg rajta a vezeték, és mikor fémhez közelít, akkor a csatlakozóját kézbe fogja, és azt érinti oda először, hogy a karpánt ellenállásán keresztül süljön ki (ami a kisebb áram miatt nem csípi majd meg).

Viszont a gumiszalagokkal ugye az a baj, hogy azoknak túl nagy az ellenállása, és csak rajtad tartják a töltést, amíg valahogy véletlenül nem találnak egy kisebb ellenállású utat (jellemzően egy ionizált kis ívecskét a levegő és a fém között), amin keresztül egy pillanat alatt el tudnak menni, és te ezt egy csípésként éled meg. A műszálas ruhákat is érdemes kerülni ebből a szempontból.

Amúgy a Youtube-on például ElectroBoomnak vannak jó videó ilyen témában.

dec. 5. 21:04
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
A munkahelyi széked ülő felülete valószínűleg műszálas, és statikusan feltöltődsz, amikor ülsz és szizsegsz rajta. Amikor felállsz és eltávozol onnan, az első helyen ahol a statikus feszültségtől meg tudsz szabadulni, ott megcsíp az átütő ív...
dec. 12. 14:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!