Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egy teljesen amatőr és városi...

Egy teljesen amatőr és városi használatra milyen teleszkópot ajánlanátok?

Figyelt kérdés

Valami olyan teleszkóp érdekelne, ami teljesen megfelel olyan célra, amikor a városban is kicsit tisztább körülmények között megtekinthető 1-2 közeli égitest és persze a Hold.

Nem túl drága, de nem is a gyermek kategória. De valami olyan, amit nem bonyolult kezelni egy kezdő számára.

nov. 30. 13:45
 1/9 anonim ***** válasza:
52%
Mennyi időt szánsz rá? Mik a távoli céljaid? Mert most OK, hogy ennyi de később? Mennyi pénzt szánsz rá? Hajlandó vagy-e tanulni hozzá? Mennyire érdekel?
nov. 30. 14:43
 2/9 A kérdező kommentje:

1: Mivel ez az egész ajándék lenne, és tudom az illetőről, hogy nem fogja elkapni a gépszíj és nem lesz folytatása, így nem tudok a kérdésekre mind felelni.

Árban 20.000 és 40.000 közöttire gondolok éppen ezért. (Tudom, hogy aki komolyan csinálja az legyint ezekre az árakra, de kérlek vegyétek figyelembe a célt...)

nov. 30. 19:51
 3/9 anonim ***** válasza:
74%

Itt nézz szét!

Segítenek is, ha kérdésed van.

[link]

nov. 30. 21:21
 4/9 A kérdező kommentje:

3: Nagyon szépen köszönöm! 💗

Ezeket a modelleket is néztem:

Levenhuk Discovery Spark 607 AZ

Levenhuk Discovery Spark 767 AZ

Levenhuk Skyline Travel 50

Vagy esetleg:

SkyWatcher 60/700 refraktor + AZ-2

Szóval valami ilyesmi sávban gondolkodom. Ahogy mondtam egy "földhözragadtabb", de mégis élményt jelentő eszközt keresek.

dec. 1. 22:59
 5/9 anonim ***** válasza:
Ezekkel max a Holdat és pár bolygót lehet úgy-ahogy látni.
dec. 1. 23:04
 6/9 anonim ***** válasza:
Itt bármiből választahtsz: [link]
dec. 2. 12:57
 7/9 anonim ***** válasza:

Úgy tudom, nagyjából a 15 centis tükrös távcső az, aminek talán már némi értelme is van, de ez valamivel magasabb ársáv (60k felett).

20-40 közt inkább csak gyerekjáték kapható sajnos, amivel alig lehet észlelni valamit, amire még rátesz egy lapáttal a fényszennyezett városi környezet.

dec. 2. 22:31
 8/9 anonim ***** válasza:
7: Pl. most kapható egészen olcsón egy 102/1300-as Makszutov-Cassegrain távcső talán 90 környékén. Az nagyon jó, láttam, kipróbáltam. De tényleg az a minimum
dec. 3. 11:55
 9/9 nb2019 ***** válasza:
100%

"Mivel ez az egész ajándék lenne, és tudom az illetőről, hogy nem fogja elkapni a gépszíj és nem lesz folytatása..."

Ha így érzed, akkor nem biztos, hogy a távcső a legmegfelelőbb ajándék. Ha érdekli a téma, de annyira mégsem, akkor kezdetben inkább egy bemutató csillagviszgáló meglátogatását javaslom, és az ottani tapasztalatok alapján eldőlhet van-e értelme távcsövet venni. Esetleg egy Meteor folyóirat előfizetést, más ismeretterjesztő kiadványt javasolnék.

Ha mégis távcsőben gondolkodsz, és még belefér a keretbe, akkor ami alá nem mennék, az a 70/500-as. Megismerkedni az éggel szerintem ideális.

Hogy ne legyek részrehajló egyik bolttal sem:

[link]

[link]

(Vizi Péter Csillagatlasz kistávcsövekhez című könyve szinte kötelező darab mellé, nagyon ajánlom.)

dec. 9. 20:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!