Egy teljesen amatőr és városi használatra milyen teleszkópot ajánlanátok?
Valami olyan teleszkóp érdekelne, ami teljesen megfelel olyan célra, amikor a városban is kicsit tisztább körülmények között megtekinthető 1-2 közeli égitest és persze a Hold.
Nem túl drága, de nem is a gyermek kategória. De valami olyan, amit nem bonyolult kezelni egy kezdő számára.
1: Mivel ez az egész ajándék lenne, és tudom az illetőről, hogy nem fogja elkapni a gépszíj és nem lesz folytatása, így nem tudok a kérdésekre mind felelni.
Árban 20.000 és 40.000 közöttire gondolok éppen ezért. (Tudom, hogy aki komolyan csinálja az legyint ezekre az árakra, de kérlek vegyétek figyelembe a célt...)
3: Nagyon szépen köszönöm! 💗
Ezeket a modelleket is néztem:
Levenhuk Discovery Spark 607 AZ
Levenhuk Discovery Spark 767 AZ
Levenhuk Skyline Travel 50
Vagy esetleg:
SkyWatcher 60/700 refraktor + AZ-2
Szóval valami ilyesmi sávban gondolkodom. Ahogy mondtam egy "földhözragadtabb", de mégis élményt jelentő eszközt keresek.
Úgy tudom, nagyjából a 15 centis tükrös távcső az, aminek talán már némi értelme is van, de ez valamivel magasabb ársáv (60k felett).
20-40 közt inkább csak gyerekjáték kapható sajnos, amivel alig lehet észlelni valamit, amire még rátesz egy lapáttal a fényszennyezett városi környezet.
"Mivel ez az egész ajándék lenne, és tudom az illetőről, hogy nem fogja elkapni a gépszíj és nem lesz folytatása..."
Ha így érzed, akkor nem biztos, hogy a távcső a legmegfelelőbb ajándék. Ha érdekli a téma, de annyira mégsem, akkor kezdetben inkább egy bemutató csillagviszgáló meglátogatását javaslom, és az ottani tapasztalatok alapján eldőlhet van-e értelme távcsövet venni. Esetleg egy Meteor folyóirat előfizetést, más ismeretterjesztő kiadványt javasolnék.
Ha mégis távcsőben gondolkodsz, és még belefér a keretbe, akkor ami alá nem mennék, az a 70/500-as. Megismerkedni az éggel szerintem ideális.
Hogy ne legyek részrehajló egyik bolttal sem:
(Vizi Péter Csillagatlasz kistávcsövekhez című könyve szinte kötelező darab mellé, nagyon ajánlom.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!