Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A tízes lista ökörségeket...

A tízes lista ökörségeket beszélt mikor azt mondta, hogy nem minden szülőnktől származunk?

Figyelt kérdés

Akkor először a videó linkje:

https://www.youtube.com/watch?v=QHtoy_Hsat0&t=1s

Itt nekem valami nem stimmel.

Én határozottan úgy tudtam, hogy a szüleink összes génjeit megkapjuk, megörököljük. A legfontosabb itt az, hogy bár örökölhetjük mindkét szülőnk génjeit, nem minden allél vagy gén kifejeződik, és a megjelenésük az öröklött jellemzőkben attól függ, hogy azok milyen interakcióban állnak egymással. Tehát a szüleink összes génje benne van a DNS-ünkben, de nem minden gén "aktiválódik", és sokszor a domináns gének elnyomják a recesszíveket. Attól, hogy a testvéred apukád barna haját örökölte, de a te hajad fekete lett, még ugyanúgy meglehet benned is apukád barna hajának génje, csak az visszahúzodó recesszív formában.

nov. 25. 21:24
1 2
 11/18 sadam87 ***** válasza:
100%

Még pár érdekes cikk az eredeti kérdéshez, ha valaki alaposabban utána szeretne olvasni:

[link]

[link]

nov. 26. 22:16
 12/18 TappancsMancs ***** válasza:

:) jajj igen rossz számmal számoltam. :)

jav

15. generáció távlatában már 32 768 ősöd van, ami 375 év.

Köszi Sadam!

A közös felmenőket is osztom. Én egyszerűsítésként kihagytam, mivel azok száma úgyis változó és inkább egy nagyságrendi számsort írtam. Szóval igen...

nov. 26. 22:18
 13/18 TappancsMancs ***** válasza:

A videó címe és fő témája viszont téves, mert attól, hogy nem mutatható ki gén egy távoli őstől, attól még származási vonalban tényleges ős. Más a két fogalom.

Az viszont igaz és érdekes, hogy távoli ősök esetén már nem lesz meg bizonyos ősök személyes genomja a jelenben. De meglesz mondjuk az ősi népcsoport génje például.

Aki viszont a származási szülő-gyerek vonalon ős azt ősnek nevezzük. Inkább klikk vadász a videó címe.

nov. 26. 22:23
 14/18 sadam87 ***** válasza:
100%

"A videó címe és fő témája viszont téves"

A címe nyilván a figyelemfelkeltésről szól, azért nem pontos. Viszont a videóban egyértelműen elmondja miről van szó, a témája nem téves.

"De meglesz mondjuk az ősi népcsoport génje például."

Vagy meglesz, vagy nem.

nov. 26. 22:29
 15/18 TappancsMancs ***** válasza:

Oké, hogy elmondja, de ettől még azért nem lesz helyes.

Kérdező, hogy ne értsd félre a téma folyamán... A videónak arról kellett volna szólnia ami a fordítottja. Vagyis, hogy bár sok felmenőnk van, sok ősünk van, de előfordul meglepő módon, hogy egyes ősöktől nem mutatható ki gén a sajátunkban. Mint érdekességet ezt jó lett volna elmondani, mert van ilyen.

Ős viszont mindenki aki a szülői vonalon jelen volt! Ezt jelenti az ős fogalma is. Az már más, hogy gének néha kiszelektálódnak az idők során és ez egy érdekesség genetikailag.

Egy példa hozzá a tárgyak öröklésével. Tegyük fel az örökül hagyott tárgyak jelképezik az átadott géneket. A szülők átadják dolgaik felét a gyereknek. Azok a sajátjaikkal együtt kezelik az örökségüket és átadják szintén a felét. És a sok sok ős után lesznek amikből mára az egyén semmit sem kap meg, mert nem jutott az neki (más viszont jutott neki). Valahogy így. Csak hát attól, mert némely őstől nincs mára öröksége valakinek, attól még az is az őse.

Maga az "ős" nem genetikát jelent kizárólag, pont az eddigiek miatt, hanem a szülő gyerek vonal résztvevőjét jelenti.

nov. 26. 23:23
 16/18 sadam87 ***** válasza:

"A videónak arról kellett volna szólnia ami a fordítottja. Vagyis, hogy bár sok felmenőnk van, sok ősünk van, de előfordul meglepő módon, hogy egyes ősöktől nem mutatható ki gén a sajátunkban."

Pontosan erről szól a videó...

"Az már más, hogy gének néha kiszelektálódnak az idők során és ez egy érdekesség genetikailag."

Itt szó nincs szelekcióról.

nov. 26. 23:47
 17/18 A kérdező kommentje:

Közben elég jó kis beszélgetés kialakult itt a témában.

Akkor most vázolom a helyzetet egyszerűsítve, hogy én hogyan látom:

Az embernek 46 kromoszómája van, 23-at anyánktól és 23-at apánktól öröklünk.

Ugye ez a 23-23 kromoszóma a crossing over miatt már jól újra van kombinálva.

Maga a crossin over során az történik, hogy az anyától és apától öröklött kromoszómáink elhaladnak egymás mellett, majd végeik letörnek és a letört végek helyet cserélnek egymással. A folyamat az adott kromoszómákközt többször is lezajlik. Ez mind ugye még a meiozis szakaszában játszódik le. (Mikor a szaporodáshoz szükséges sejtek osztódnak mint pl: hím ivarsejtek.)

Aztán a zigótaképzés során következik a domináns recesszív öröklődés menete.

Itt lényegében az a gén lesz domináns amelyiknek több allélja van az adott jellegre nézve.

Ez egyszerűsítve annyit jelent, ha nekem megvan a fekete hajszín apai kromoszómáimon 4x és anyai ágon 3x, ám a barna hajszín génje apai ágon csak 2x és anyai ágon is 2x akkor a fekete haj génje lesz a domináns és a barna pedig a visszahúzódó recesszív. De mondjuk a testvéremben ez az arány máshogy is rendeződhet a crossing over miatt, és ezért neki barna haja lesz.

A videóval az a bajom, hogy úgy adja elő a készítője mintha a recesszív géneket már nem kapnánk meg szüleinktől, mindig csak a domináns allélok kerülnének ivarsejtjeinkbe és emiatt mondjuk a komplett nagyapai génkészlet hiányozna belőlem. Ami persze nem igaz.

Vagy pedig a másik, hogy én tudom rosszul a dolgokat.

tegnapelőtt 13:38
 18/18 sadam87 ***** válasza:

"Maga a crossin over során az történik, hogy az anyától és apától öröklött kromoszómáink elhaladnak egymás mellett"

Inkább: párba állnak. Szorosan egymás mellé kell rendeződniük, hogy az azonos géneket hordozó (homológ) szakaszok cserélődjenek ki. Itt például látható a folyamat képen és rajzon:

[link]

"Aztán a zigótaképzés során következik a domináns recesszív öröklődés menete."

Hát az inkább később, folyamatosan történik.

"Itt lényegében az a gén lesz domináns amelyiknek több allélja van az adott jellegre nézve.

Ez egyszerűsítve annyit jelent, ha nekem megvan a fekete hajszín apai kromoszómáimon 4x és anyai ágon 3x, ám a barna hajszín génje apai ágon csak 2x és anyai ágon is 2x akkor a fekete haj génje lesz a domináns és a barna pedig a visszahúzódó recesszív. De mondjuk a testvéremben ez az arány máshogy is rendeződhet a crossing over miatt, és ezért neki barna haja lesz."

Ezt úgy látom, hogy félreérted.

1. Domináns-recesszív öröklésmenetnél nem külön génekről van szó , hanem egy génnek az alléljairól. (A gének is tudnak egymással kölcsönhatni, de az egy másik tészta.)

2.Nem függ attól, hogy melyik lesz a domináns, és melyik a recesszív allél, hogy melyiket örökölted anyai, és melyiket apai ágon. Alapvetően két allél kölcsönhatásakor mindig ugyanaz lesz a domináns és ugyanaz a recesszív. (Na jó, még ez sem egészen igaz, a biológiában mindig van kivétel, de most ne bonyolítsuk.)

Alapvetően az allélok kölcsönhatása attól függ, hogy mik a termékeik, és ezek mit csinálnak. Például tegyük fel, hogy az egyik allél kódol egy olyan enzimet, ami nagy mennyiségben tud sötét festéket (melanint) előállítani a hajhagymákban. A másik allél nem kódol működőképes enzimet. Nyilván ha csak az első allélt hordozod, akkor sötét (barna vagy fekete) hajú leszel. Ha csak a másodikat, akkor nem termelődik festékanyag, így világos, szőke hajú leszel. Ha az egyik szülőtől ilyen, a másiktól olyan allélt örököltél, akkor meglesznek a festéktermelő enzimek a hajhagyma sejtjeidben, így sötét hajú leszel. Tehát az első allél domináns a második felett. Függetlenül attól, hogy az őseid milyen arányban hordozták.

(A hajszín öröklődése valójában ennél sokkal bonyolultabb folyamat. Sok gén játszik szerepet benne, és az alléljaik között sem feltétlenül ilyen a kölcsönhatás. A fenti csak egy leegyszerűsített példa volt.)

"A videóval az a bajom, hogy úgy adja elő a készítője mintha a recesszív géneket már nem kapnánk meg szüleinktől, mindig csak a domináns allélok kerülnének ivarsejtjeinkbe és emiatt mondjuk a komplett nagyapai génkészlet hiányozna belőlem. Ami persze nem igaz."

Nem állít ilyet a videó. Az, hogy melyik allél öröklődik, független attól, hogy melyik a domináns és melyik a recesszív.

tegnapelőtt 14:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!