A tízes lista ökörségeket beszélt mikor azt mondta, hogy nem minden szülőnktől származunk?
Akkor először a videó linkje:
https://www.youtube.com/watch?v=QHtoy_Hsat0&t=1s
Itt nekem valami nem stimmel.
Én határozottan úgy tudtam, hogy a szüleink összes génjeit megkapjuk, megörököljük. A legfontosabb itt az, hogy bár örökölhetjük mindkét szülőnk génjeit, nem minden allél vagy gén kifejeződik, és a megjelenésük az öröklött jellemzőkben attól függ, hogy azok milyen interakcióban állnak egymással. Tehát a szüleink összes génje benne van a DNS-ünkben, de nem minden gén "aktiválódik", és sokszor a domináns gének elnyomják a recesszíveket. Attól, hogy a testvéred apukád barna haját örökölte, de a te hajad fekete lett, még ugyanúgy meglehet benned is apukád barna hajának génje, csak az visszahúzodó recesszív formában.
A főkérdés értelmetlen, a videót nem fogom csak ezért megnézni, de:
"Én határozottan úgy tudtam, hogy a szüleink összes génjeit megkapjuk, megörököljük."
- Ez hülyeség. Minden szülőtől csak felet öröklünk, és a megtermékenyítéskor adja ki azt, amivel egy embernek rendelkeznie kell. Ha az összeset örökölnénk, akkor generációnként duplázodna a génkészlet.
"meglehet benned is apukád barna hajának génje, csak az visszahúzodó recesszív formában."
- A hajszín öröklődését nem tudom pontosan, de kötve hinném, hogy a barna lenne a recesszív. Szemszínnél pl. az a legdominánsabb. Ez azt jelenti, hogy ha a gyerek azt örökli valamelyik szülőtől, akkor barna lesz a szeme. Ha nem, akkor lehet zöld vagy kék. Hasonlóan ahogy a vércsoportok öröklése zajlik az AB0 rendszer szerint. Az AA és A0 genotípus is az A vércsoport fenotípust adja. Nem lesz a másodikból 0-s vér.
Hát, a videó elég felületesen magyarázza el a jelenség genetikai hátterét, és van, hogy pontatlanul is fogalmaz (például értelemszerűen jó közelítéssel fele-fele arányban kapod a két szülőtől a DNS-edet), de amire kérdezel, az igaz.
"Én határozottan úgy tudtam, hogy a szüleink összes génjeit megkapjuk, megörököljük."
Inkább fogalmazzunk úgy, hogy a szüleid összes génjéből örökölsz egyet-egyet (kivéve az apa nemi kromoszómáit és mitokondriális DNS-ét). Az ember diploid faj, tehát a génjeinkből minden testi sejtben két példányt (apai és anyai) hordozunk. Az ivarsejtek ugyanakkor meiózissal jönnek létre, így haploidok lesznek. Ez úgy lehet, hogy a meiózis során a két szülő példányából csak az egyik kerül be egy ivarsejtbe, és véletlenszerű, hogy melyik az. Így előfordulhat, hogy az egyik nagyszülőtől sokkal több DNS-t örökölsz, mint a másiktól. Emiatt ha elég sokáig megy vissza az ember a családfán, akkor tényleg előfordulhat, hogy egy ősétől egyáltalán nem örököl DNS-t.
(És ez az allélok kifejeződésétől független.)
- "Én határozottan úgy tudtam, hogy a szüleink összes génjeit megkapjuk, megörököljük."
Ha belegondolsz ez azt eredményezné, hogy a DNS egyre hosszabb és hosszabb lesz. Lényegében a két szülőtől a felét-felét kapjuk csak és a konkrét választék már random lesz.
A videó főként azt keveri ami a címében is van: "NEM Minden Ősödtől Származol".
Az apától és anyától lényegében a fele-fele gént örököljük, de kevert random módon és már két sima testvérnél is más gének öröklődnek. A szülőkből van kettő, a nagyszülőkből már 4 és így tovább, és ennek arányában egyre kevesebb az ősök génje visszamenőleg.
Így növekszik hatványozottan az őseink száma 15 generációra visszamenőleg:
1. generáció - 2 (anya és apa)
2. generáció - 4 felmenő
3. generáció - 8 felmenő
4. generáció - 16 felmenő
5. generáció - 32 felmenő
6. generáció - 64 felmenő
7. generáció - 128 felmenő
8. generáció - 256 felmenő
9. generáció - 512 felmenő
10. generáció - 1024 felmenő
11. generáció - 2048 felmenő
12. generáció - 4096 felmenő
13. generáció - 8192 felmenő
14. generáció - 16 384 felmenő
15. generáció - 32 768 felmenő
stb
A felmenőktől örökölt gének nyilván kevesebbek az időben visszafelé, és fordítva is igaz, vagyis minél régebbi ősöket keresünk, annál kevesebb is lesz az adott gén. És érdekes a hétköznapi elképzeléshez képest, hogy a például 15 generációval ez előtti őseink 32 768 fő és azok mind az őseink. Vagyis az igazi ősünk egyes számban téves elképzelés és egy komplett óriási létszám az ősünk ténylegesen egyenlően.
A film főként az a két fogalmat keveri, hogy felmenőktől örökölt gének nyilván kevesebbek az időben visszafelé, de attól még tényleges származás és tényleges ősök. Vagyis más a "gének a jelenben" és más az, hogy az "ősünk".
Aki a felmenőnk az mindenképpen az ősünk, hiszen apa-anya vonalon haladva az ősünk. De valóban lehet, hogy valakitől nem mutatható ki semmi, míg másoktól meg igen. Vagyis minden ősödtől származol, de néhol a gének nem adódnak tovább és nem mutathatóak ki.
Például érdekességképp az előbbi 15 generáció az 25 éves gyereknemzésekkel számolva 819 200 év. Már majdnem egymillió év távlata! :)
Még egy... az etnikai tisztaság, vagy ahogy szokták mondani "genetikai fajtisztaság" az viszont tényleg felejtős, mert olyan mára kb nincs. Bár az egyáltalán nem baj, hiszen jó viszonyokat mutatja a népek között. Igazából pozitív jellegű.
Néhány nagyon elszigetelt népnél van még "fajtisztaság", mint a Szentinel-sziget lakóinál például és még néhány helyen. De az nem annyira jó, mert nem jut el hozzájuk semmi sem másoktól.
"És érdekes a hétköznapi elképzeléshez képest, hogy a például 15 generációval ez előtti őseink 32 768 fő és azok mind az őseink."
Tényleg érdekes. Cserébe nem egészen igaz. Pontosabban akkor volna igaz, ha sosem lennének közös gyerekei olyan személyeknek, akik bármilyen fokú rokonok. De ez nem így van. Ennyi generáció után már jó eséllyel lesznek olyan őseid, akiknek több ágon is leszármazottja vagy. (15 generáció után még nem biztos, hogy olyan nagy az eltérés. Ezen az oldalon 31 428-ra becsülték a tényleges felmenők számát. De ahogy egyre régebbre megyünk vissza, egyre jelentősebb a hatás.)
"A film főként az a két fogalmat keveri, hogy felmenőktől örökölt gének nyilván kevesebbek az időben visszafelé, de attól még tényleges származás és tényleges ősök. Vagyis más a "gének a jelenben" és más az, hogy az "ősünk"."
Nem, nem keveri. Pont ezt mondja. Hogy vannak olyan személyek, akik ugyan ott vannak az őseid között, de nem örököltél tőlük DNS-t.
"Például érdekességképp az előbbi 15 generáció az 25 éves gyereknemzésekkel számolva 819 200 év. Már majdnem egymillió év távlata! :)"
Ezt nem tudom, hogy számoltad ki, de mindenesetre nem jól.
"Ja és az etnikumot a törvényszéki orvosszakértő kimutatja. Vagyis van etnikailag behatárolható sajátos genetika is."
Maximum bizonyos valószínűséggel.
"Még egy... az etnikai tisztaság, vagy ahogy szokták mondani "genetikai fajtisztaság" az viszont tényleg felejtős, mert olyan mára kb nincs."
És soha nem is volt. (Az általad említett elszigetelt népeket kivéve.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!