Ezeken a képeken melyik "csillag" lehet az Uránusz bolygó? Egyáltalán látszódik ezeken a képeken?
Hiába nézem meg a csillagtérképen, nagyjából tudom hogy ott van a Fiastyúk csillagkép mellett jobbra, de hogy pontosan melyik az azt már nem.
A képek:
Pár nap különbséggel már észlelhető lesz a mozgása. De ha a képminőség ilyen, akkor inkább egy hét alatt lesz biztos :)
Hogyan lehet egy halovány bolygót megtaláni?
A csillagászoknak van egy stroboszkópszerű készülékük erre. Úgy működik, hogy két fényképet váltogat kb. néhány tizedmásodpercenként a megfigyelő szeme előtt. Ha jól emlékszem Kulin György csak "villogó" becenéven említi.
Segítségével a múlt század elején ezerszámra fedeztek föl kisbolygókat.
Mit tehetsz te, Kérdező?
A fotókat nyomtasd ki amennyire tudod! De előbb tedd át negatívba, nehogy megzabálja a festékkazettát. Az egyik képet az egyik, másik képet a másik szemeddel figyeld. Esetleg a szemeid közé tarts egy papírlapot. Ha megfelelően beállítottad a képeket, csukd be az egyik szemed, majd gyorsan válts át a másikra. Ezt ismételd néhányszor. Meg lesz az Uránusz.
Igen nb2019 #6, a szoftveres megoldás elegáns. A nyomtatáshoz úgyis invertálni kell a képet valami grafikus szoftverrel.
A szubjektivitás hibájába estem, ugyanis most fasirtban vagyok GIMP-el.
A rétegek valahogy nem úgy jelentek meg, ahogyan elképzeltem. :[
A rétegeket pontosan össze kell illeszteni, és még el is kell forgatni.
Maradjunk annyiban, a Kérdező válassza az megoldást, amelyik tetszik neki!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!