Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A zárvatermő növényeknél mi...

A zárvatermő növényeknél mi történik a megtermékenyítés után a zigótával?

Figyelt kérdés

Ebben az animált videóban addig eljutottam, hogy miként termékenyítődik meg egy növény:

[link]

Az viszont nem igazán világos, hogy mi lesz a zigótával.

Hogy jön ki a növényből, és hogyan lesz belőle másik?

Magyatázatotokban egyszerűbb lenne, ha egy konkrét fajt is mondanátok.

Köszönöm.

ma 20:40
 1/4 sadam87 ***** válasza:

"Az viszont nem igazán világos, hogy mi lesz a zigótával.

Hogy jön ki a növényből, és hogyan lesz belőle másik?"

A zigóta osztódni kezd, ebből lesz az embrió, a csíranövény. (A videóban is említik.) Ez fog később kifejlett növénnyé fejlődni.

Hogy jön ki? A csíra a magban van. Amikor a mag megfelelő körülmények kerül (jellemzően megfelelő talajba), akkor elkezd növekedni a csíranövény, a mag kicsírázik. Kinő a magból a hajtása és a gyökere és fokozatosan növekedve kifejlett növénnyé fejlődik.

ma 20:50
 2/4 A kérdező kommentje:

Ezt a magos részt nem igazán értem. Tehát ha jól gondolom, akkor a zigóta változik át maggá, és a mag jön fel a bibén keresztül, kiesik onnan, majd amikor valahogy a földbe jut, akkor fejlődik ki?

Ezért mondtam, hogy jó lenne egy konkrét fajt említeni, mert így nehéz elképzelni.

A napraforgó magjaival mi a helyzet?

Ha azokat nem eszem meg, hanem elültetem, napraforgó keletkezik belőle?

ma 21:35
 3/4 anonim ***** válasza:

Zárvatermőknél van termés. Ez a lényege, hogy a fejlődő zigótát egy zárt magház védi. Rózsaféléknek ott a csipkebogyó, barackfát, cseresznyefát pedig láttál már.

A virágban megtörténik a megtermékenyítés, ennek megfelelően kialakul a termés. Pl. cseresznyénél kialakul a húsos és a "csontos" köpeny. Megérik, leesik madár megeszi, kipottyantja, földbe kerül és csírázásnak indul.

A virágféléknek nem olyan látványosak a terméseik, de a zigótát, a "magot" minden növény végül elszórja így vagy úgy.

"A napraforgó magjaival mi a helyzet?

Ha azokat nem eszem meg, hanem elültetem, napraforgó keletkezik belőle?" - igen, ezt hívják vetésnek.

ma 21:50
 4/4 sadam87 ***** válasza:

"Tehát ha jól gondolom, akkor a zigóta változik át maggá, "

Nem.

1. A mag a magkezdeményből alakul ki. A mag három részből áll: a maghéjból, a táplálószövetből és a csíranövényből (embrióból). A maghéj a magkezdemény burkából alakul ki. A táplálószövet a megtermékenyített, így már triploid központi sejtből alakul ki. A csíranövény alakul ki a zigótából. Azért nem írtam erre konkrét példát, mert ha mindegyikhez hozzáteszem, hogy dinnye, az nem hiszem, hogy segít. De nézzél róla képeket, hátha az segít. Ez például a kukorica szemtermését mutatja:

[link]

Ez bab magot és kukorica szemtermést (bár egy kicsit béna):

[link]

A gyököcske, rügyecske és a sziklevél a csíranövény részei.

Angolul jobb képeket találni:

[link]

(seed coat = maghéj, endosperm = táplálószövet, cotyledon = sziklevél, radicle = gyököcske, az epi- és hypocotyl a csíranövény hajtásának részei)

"és a mag jön fel a bibén keresztül, kiesik onnan, majd amikor valahogy a földbe jut, akkor fejlődik ki?"

Nem!

Gondolom azért találkoztál már magokkal! Láttál már olyat, hogy egy növény kinyomja magából a magokat? A mag a termésen belül van. Ha felnyíló a termés, akkor ki tudnak esni belőle a magok, ha nem, akkor általában le kell bomlania a termésfalnak, hogy kiszabaduljanak. Gondolj akármilyen növényre: dinnye, meggy, ribizli, borsó, stb.

A bibe pedig általában elszárad, elsorvad a termés érése során. Ezen a képen a style jelzi a bibét, pontosabban ami megmaradt belőle, egy alma (ál)termése esetében.

[link]

Ugyanez citrom esetében. (style remnants)

[link]

"A napraforgó magjaival mi a helyzet?

Ha azokat nem eszem meg, hanem elültetem, napraforgó keletkezik belőle?"

Ha megfelelő körülmények közé ülteted el, akkor jó eséllyel igen.

ma 22:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!