Domestos és citromlé keverékéből keletkezik klórgáz?
Nem fejlődik. A citromsav nem tartalmaz kloridiont.
Na-hipoklorit és sósav reakciójában a klórgáz fejlődése a hipoklorit erős oxidáló hatásának köszönhető, elemi klórgázzá oxidálja a sósavban lévő kloridionokat.
NaOCl + 2HCl = NaCl + H2O + Cl2
Ami szagot érezhettél, az a domestos gőzének szaga volt.
Nem kéne hülyeséget beszélni, ha nem értesz hozzá.
Igenis fejlődik klórgáz!
"A citromsav nem tartalmaz kloridiont."
És akkor mi van? Attól még fejlődhet klórgáz.
A NaOCl egy só, ecetsav meg sav. Az ecetsav felszabadítja sójából az NaOCl-t. HOCl (is) keletkezik a reakció során, ami instabil, savas közegben, klórgáz is keletkezik.
Mik ezek a lepontozások? Minden klóros szer és bármilyen sav termel klórgázt.
Washington State Department of Health
Washington Állami Egészségügyi Minisztérium
A fehérítő tisztítószerekkel való keverésének veszélyei
"Fehérítő és savak keverése
Ha a klóros fehérítőt savval keverik, klórgáz szabadul fel. ..."
...........
Nátrium-hipoklorit - wiki
"A nátrium-hipoklorit oldatok savval kombinálva klórgázt fejlesztenek"
"A nátrium-hipoklorit oldatok, például a folyékony fehérítő savval, például sósavval vagy ecettel keverve mérgező klórgázt bocsátanak ki."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!