Szerintetek is áltudományos azt állítani, hogy hullámok terjedhetnek közeg nélkül?(fényre gondolok)
Nem tetszik Einstein-nek az állítása, hogy a fény mint hullám képes közeg nélkül terjedni.
Még áltudományos képzelgései előtt a közeget amiben a fény terjed éternek hívták.
1. Az senkit se érdekel, hogy neked mi fax tetszik - vagy nem tetszik!
😛
2. Szerintem nem áltudományos azt állítani, "hogy hullámok terjedhetnek közeg nélkül", mert bizonyos értelemben a világunkat a "fizikai vákuum" nevű közeg tölti ki!
😝
3. A reggeli kávém nem nélkülözte a koffeinmentesség hiányát!
😜
"hullámok terjedhetnek közeg nélkül?"
A hétköznapi tapasztalatok valóban azt mutatják, hogy hullámok csak közegben terjedhetnek. Ezért, amikor a kísérletek kimutatták, hogy a fény hullámtermészetű, feltételezték, hogy egy ismeretlen közegben, az éterben terjed.
De a tudomány nem áll meg a feltételezés, az elmélet, az "én úgy gondolom" szintjén. Kísérleteket végeztek, hogy fennáll-e az éterre az a hétköznapi tapasztalat, hogy a hullám közegéhez képest mozgó megfigyelő más hullámsebességet mér, mint az álló. És kiderült, hogy a fényre ez nem igaz: [link] és cikk linkjei.
Ezért az éter helyett más elmélet született, amit a további kísérletek és megfigyelések igazoltak.
Más példák is léteznek arra, hogy a mikroszkopikus világ másként működik, mint a hétköznapi. És erre nem elég úgy reagálni, hogy "szerintem nem úgy van, mert nem azt látom".
Pedig ez egy érdekes téma.
Úgy néz ki, hogy ezek a hullámok a térben, mint közegben terjednek. Ezért elképzelhető az, hogy a világunkon kívül, ahol nincs tér - NEM tudnak terjedni.
#7 - arpi1969 - "a rádióhullámok is fotonok?"
Igen.
"Szerintetek is áltudományos azt állítani, hogy hullámok terjedhetnek közeg nélkül?"
Szerintem inkább az áltudományos, hogy ezt olyan alapon próbálod áltudományosnak bizonyítani, hogy "Nem tetszik..."
"az éter kérdését kísérlettel bizonyították be mármint hogy nincs éter amihez képest sebessége lenne például egy bolygónak mondjuk a Földnek"
Így van, ez a híres Michelson-Morley kísérlet. A kérdezőt valamiért nem érdekli...
"eisteienien a fotonenergia képletért kapta meg a nóbelt."
Mármint a fotoelektromos hatás magyarázatáért. (ÉS Einstein. És Nobelt.)
"A relativitás elméletet ugyanis lopta "
Majdnem igaz, kivéve hogy nem lopta...
"például sugárfegyverek"
????
(Gondolom a röntgenlézer fegyver ehhez kapcsolódik. Utánanéztem, olyannal valóban kísérleteztek, de gyakorlati felhasználásig nem jutott el. Szóval ezért nem ezt mondanám a legfontosabb felhasználásának...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!