Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Honnan kapta az Atlanti-óceán...

Honnan kapta az Atlanti-óceán a nevét?

Figyelt kérdés

Kerestem a térképen Atlant nevű dolgot, de se sziget, se tengerpart, se város, se semmit nem találtam, csak egy bevásárlóházat egy holland városban. Nem élt Atlant nevű ember sem, legalábbis interneten nem találtam nyomát, hátha ő fedezte volna fel, ezért róla nevezték volna el.

Akkor mégis, miről kapta a nevét az óceán?

okt. 19. 13:28
A kérdező szavazást indított:
Nem tudom
Kommentben leírom:
6 szavazat
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Az „Atlanti” szó az ógörögöktől ered, első ismert példája a Kr.e. 640 – Kr.e. 549 élt Sztészikhorosz, görög költőnél maradt fent, de később, Kr.e. 450 körül Hérodotosz is használta Atlanti-tengerként. Hérodotosz a nevet arra a vízre használta, amely Héraklész oszlopain túl nyúlik el, és minden földet körbevesz, és ilyen értelemben Atlaszra, a titánra utalt, aki az egeket, végső soron a Mindenséget tartotta. A görögök ennek a víznek a leírására egyébként még Ókeanosz isten nevét is használták, amolyan mindent körbefolyó Világóceán értelemben.
okt. 19. 13:38
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Feltételezem, hogy innen:

"Atlantisz (ókori görög: Ἀτλαντὶς νῆσος, „Atlasz szigete”) a neve annak a legendás szigetnek, illetve kontinensnek, amely Platón szerint egy természeti katasztrófa következtében süllyedt el."

okt. 19. 13:56
 3/3 anonim válasza:
Atlantiszról
okt. 28. 16:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!