Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A ciklon / anticiklon, a déli...

A ciklon / anticiklon, a déli féltekén ellentétesen forog, azzal szemben ahogy az északi féltekén?

Figyelt kérdés
Sziaztok nézelődtem a neten amiket én olvastam ott inkább az északi féltekét részletezték a ciklon témájú irások. A déli féltekén milyen irányba forog a ciklon és anticiklon? köszi
okt. 17. 15:16
 1/10 lali24 ***** válasza:
100%

igen, ellenkező irányban.

a szó, amit keresel a coriolis erő.

okt. 17. 15:41
 2/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm, mindkettő pont az ellentéte min t az északin?
okt. 17. 15:50
 3/10 lali24 ***** válasza:
77%

igen, mindkettő. és még a tengeri áramlatok is ellenkező irányba hajlanak el.

valamint a kilőtt lövedék is.

okt. 17. 16:10
 4/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
okt. 17. 17:48
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Igen, mindkettő ellenkezőleg forog a két féltekén.
okt. 17. 20:54
 6/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen.
okt. 18. 10:05
 7/10 anonim ***** válasza:

Sőt, még ha kihúzzák a mosdókagylóból a dugót, még a víz is fordítva örvénylik. :)

Épp előbb találtam meg a Catarinát, amiről azt hittem, hogy észak-amerikai. Aztán a fotót látva rá kellett keresni, hogy lássam, rendben van a forgási irány:

[link]

okt. 19. 18:27
 8/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm
okt. 19. 18:37
 9/10 lali24 ***** válasza:
100%

a mosdókagylóban fordítva örvénylő víz kamu. ilyen kis méretben a coriolis erő hatása legfeljebb számítható, de ténylegesen nincs hatása az eseményekre.

a lefolyó víz örvénylését a lefolyó és a kád geometriája, vagy akár egy, a lefolyó szélén megtapadt piszok határozza meg. és még ezer más dolog, de semmiképpen sem a coriolis erő.

okt. 19. 19:51
 10/10 A kérdező kommentje:
Érdekes infó, köszi :)
okt. 20. 08:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!