A ciklon / anticiklon, a déli féltekén ellentétesen forog, azzal szemben ahogy az északi féltekén?
Figyelt kérdés
Sziaztok nézelődtem a neten amiket én olvastam ott inkább az északi féltekét részletezték a ciklon témájú irások. A déli féltekén milyen irányba forog a ciklon és anticiklon? kösziokt. 17. 15:16
1/10 lali24 válasza:
igen, ellenkező irányban.
a szó, amit keresel a coriolis erő.
2/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm, mindkettő pont az ellentéte min t az északin?
okt. 17. 15:50
3/10 lali24 válasza:
igen, mindkettő. és még a tengeri áramlatok is ellenkező irányba hajlanak el.
valamint a kilőtt lövedék is.
4/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
okt. 17. 17:48
5/10 anonim válasza:
Igen, mindkettő ellenkezőleg forog a két féltekén.
6/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen.
okt. 18. 10:05
7/10 anonim válasza:
Sőt, még ha kihúzzák a mosdókagylóból a dugót, még a víz is fordítva örvénylik. :)
Épp előbb találtam meg a Catarinát, amiről azt hittem, hogy észak-amerikai. Aztán a fotót látva rá kellett keresni, hogy lássam, rendben van a forgási irány:
8/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm
okt. 19. 18:37
9/10 lali24 válasza:
a mosdókagylóban fordítva örvénylő víz kamu. ilyen kis méretben a coriolis erő hatása legfeljebb számítható, de ténylegesen nincs hatása az eseményekre.
a lefolyó víz örvénylését a lefolyó és a kád geometriája, vagy akár egy, a lefolyó szélén megtapadt piszok határozza meg. és még ezer más dolog, de semmiképpen sem a coriolis erő.
10/10 A kérdező kommentje:
Érdekes infó, köszi :)
okt. 20. 08:55
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!