Mi az oka annak, hogy így "beragadt" most a kánikula Közép/Kelet-Európa területére? Miért nem ér el idáig hidegfront/anticiklon, hogy kisöpörje?
Őszintén kíváncsi vagyok rá, hogy mi idézi elő jelenleg ezt a tartós, mordori időjárást. Az időjárás előrejelző oldalok semmi tudományos magyarázattal nem szolgálnak. A félreértések elkerülése végett, nem vagyok konteós, szimplán a földrajzi-fizikai magyarázatára lennék kíváncsi a jelenleg időjárási helyzetnek.
Számomra nonszensz, hogy az Alpoknál/osztrák határnál megállt a hidegfront. Most mondhatnám, hogy az ország földrajzi jellege (medence) miatt van ez, de tőlünk délre/keletre is szívnak, pedig ott a Kárpátoknak elvileg valamennyire "védenie" kellene őket.
Van rá esély, hogy elérjen minket egy markánsabb hidegfront vagy anticiklon a közeljövőben? És ha nem, mi ennek az oka?
Mindenesetre, ahogy ahogy ránézek erre az európai hőtérképes előrejelzésre, kapásból felmegy bennem a pumpa, hogy még a Mediterráneumban is jobb idő van jelenleg, mint a Kárpát-medencében, ahol szó szerint afrikai hőség tombol:
Amúgy nyugatot sem kíméli annyira, csak kicsit kimarad a hírekből és hát az emberek azt hiszik, hogy az van ami a hírekben van.
Olaszországban ott van a 35-40 C több helyen is, Spanyolország déli területein meg a 35 C fok. Errefelé viszont valóban most jellemzőbb és kiterjedtebb.
Itt görgess le a "World Map"-hoz úgy a fél oldal környéként és rá is nagyíthatsz.
Vagy itt a "Valós idejű adatok" olasz oldalán is...
ILMeteo.it - olasz oldalon
"Valós idejű adatok" hőmérsékletek között ott vannak ezek és ezt frissítik, úgyhogy idemásolom:
Bari 34°C
Comiso 34°C
Crotone 36°C
Decimomannu 36°C
Foggia 35°C
Forlì 35°C
Frontone 35 °C
Gioia del Colle 36 °C
Grottaglie 38 °C
Lecce 38 °C
Motta Sant'Anastasia 36 °C
Olbia 34 °C
Perugia Sant'Egidio 36 °C
Punta Marina 34 °C
Reggio Calabria 36 °C
Rieti 34 °C
Roma Nord 34 °C
Viterbo 34 °C
Youtube - ConsorzioLaMMA (csatorna)
Léptess 1:26-hoz és ezt látni:
észak 30-34 C
közép 33-35 C
dél 37-40 C
Centro Meteo Italiano - Olasz Meteorológiai Központ
0:47-nél
34 C-tól 40 C-ig
Oké, mondjuk Olaszországot földrajzilag nem soroljuk a nyugathoz, de ott is elég rendesen a 30 fölött van és a a mediterráneumban csak egy kicsit van jobb idő. Nyugaton amúgy is ott az óceán ami hűtő hatású.
Két éve a briteket sem kímélte - bár ez nem nyugtat meg senkit, úgyhogy csak infónak jó - de náluk is 30 fokok fölött volt és egész Nyugat-Európa is érintett volt. Itt van csak pár rekord érték:
Anglia 40,3 °C 2022. július 19
Wales 37,1 °C 2022. július 18
Skócia34,8 °C 2022. július 19
Amúgy kérdező egy alapvető válasz az, hogy nincs Európában egy darab egységes időjárás - bár nem tudom ebből mit tanítanak az iskolában egyáltalán. És Nyugat-Európa alapvetően egy másik időjárási zónában van mint itt nálunk Közép-Európa.
"A köppeni éghajlati besorolás öt fő éghajlati csoportra osztja az éghajlatot, mindegyik csoportot a szezonális csapadék és hőmérséklet alapján osztják fel. Az öt fő csoport az A (trópusi), B (száraz), C (mérsékelt), D (kontinentális) és E (poláris)."
Itt vannak a wikin is az övezetek térképei valahol az oldal közepén egyenként, meg ott van az Európa térkép is.
Részletesebb magyarázatot most nem tudok, mert én sem olvastam sehol.
Némi enyhülés ugyan elvileg várható hétvégére, de igazán lemehetnénk 30-33 fok körülre is, legalább egy hétig. De alapvetően én is azt látom, hogy földrajzi szempontból baromi előnytelen helyen van az ország nagy része (a nyugat-magyarországi régiót leszámítva), a szárazföld belsejében, az óceáni-tengeri hatásoktól távol, így ide csak a nagyon erős frontok képesek eljutni.
Egész évben alig van csapadék, télen-nyáron “meleg” van, csak a Nap süt megállás nélkül, ez pedig hosszútávon csak a kaktuszoknak kedvez.
S ha már itt tartunk, szerintem esélyes, hogy az Alföld belátható időn belül el fog sivatagosodni, csak idő kérdése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!