Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Sejtbiológiás kérdés. Fehérjev...

Sejtbiológiás kérdés. Fehérjevérsejteket tanuljuk egyetemen. A könyvben úgy szerepel, hogy granulum. Pontos jelentése?

Figyelt kérdés
Tehát például fehérjevérsejteken belül a neutrofil granulocitákon belüli granulumok.(és itt megemlíti az azurofil stb granulumokat) Ezek mik? Semmilyen magyarázat nincs rájuk.
2010. nov. 3. 13:45
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
57%

Azért egy egyetemistától elvárná az ember, hogy egy google keresést végre tudjon hajtani, melynek első találata ez?

[link]

Mi lesz veled később, amikor tudományos szaklapok adatbázisában kell keresned? Felteszed azt is a gyakorira?

2010. nov. 3. 14:10
 2/11 A kérdező kommentje:

Megtaláltam ezt én is köszönöm azért hogy belinkeltél egy teljesen hasznavehetetlen magyarázatot,vagy nem értesz a dologhoz és azért linkelted be, vagy nem tudom mert az hogy szemcse a granulum az annyit ér magyarázatnak mint halottnak a puszi.

Miből áll?milyen a szerkezete,felépítése?mi a szerepe a fehérjevérsejten belül?

2010. nov. 3. 14:23
 3/11 anonim ***** válasza:
60%

[link]

És tényleg meg kéne tanulni keresni...

2010. nov. 3. 15:51
 4/11 anonim ***** válasza:

Kicsi, membránnal határolt, különböző anyagokat tároló "szervecske".

Olyan, mint mondjuk egy lizoszóma, csak más anyagok vannak benne.

(Mondjuk az azurophil granulumok tul. képp lizoszómák:)

2010. nov. 3. 15:56
 5/11 anonim ***** válasza:
Utolsó vagyok. Amúgy a második linkben sem találtam meg, hogy tulajdonképpen mi az a granulum, kedves előttem szóló. Persze hozzáteszem, elég hiányos az angol tudásom, megkérhetlek, hogy másold ki nekem azt a részt?
2010. nov. 3. 15:59
 6/11 anonim ***** válasza:

Mit ír a magyar Wiki: "A sejtplazma festődése világosabb, benne 0,2-1 µm hosszúságú, bordó festődésű ún. azurofil granulumok jönnek létre, melyek antimikrobális hatású fehérjéket tartalmaznak." Ezt a neutrofil granulocitáknál.

"A sejtplazmában granulumok láthatók, melyek fagocitált anyagoknak és lizoszómáknak felelnek meg." Ezt pedig a monocita képződésnél írja.

"5. Degranuláció: a granulociták különböző típusú granulumaiban tárolt enzimek és más toxikus fehérjék a baktériumot tartalmazó fagoszómába ürülnek és hozzájárulnak a mikroorganizmusok lebontásához. A granulumok kisebb része exoctózisra kerül és a szövet közötti térben károsítja a kórokozókat."

"A neutrofilekből exocitózisra kerülő, a baktériumok eliminációját segítő anyagok mai ismereteink szerint négy fő granulumpopulációban raktározódnak. A sejt aktivációját követően először a szekretoros vezikulák, majd a zselatináz, a szekunder (specifikus) és végül a primer (azurofil) granulumok tartalma ürül ki."

[link]

"Granulumok tartalma: hisztamin,szulfatált proteoglikánok (pl.heparin),enzimek"

"Megemésztés:fagoszóma fúzionál a specifikus és az azurofil granulummal

(hidrolítikus enzimek pl.lizozim),és létrehozzák a fagolizoszómát"

"Eozinofil Eozinofil granulociták

Granulumok tartalma:

1)fő bázikus fehérje (citotoxikus pl.parazitákra)

2)Eo kationos fehérje (pórus képzés membránban)

3)Eo neurotoxin

4)Eo peroxidáz (szabadgyök metab.)

1-3 ribonukleáz aktivitás (antivirális hatás)"

[link]

Szerintem 10 perc alatt elég sok magyarázó, magyar nyelvű találat volt. Tényleg tanulj meg keresni neten, mert a későbbiekben nehezen boldogulsz majd. És ezt most nem bántásból mondom.

2010. nov. 3. 18:24
 7/11 anonim ***** válasza:

Nem az a válaszoló vagyok, de szerintem erre gondolt:

Granule type: / Protein:

specific granules (or "secondary granules"): Lactoferrin and Cathelicidin

azurophilic granules (or "primary granules"): myeloperoxidase, bactericidal/permeability increasing protein (BPI), Defensins and the serine proteases neutrophil elastase and cathepsin G

tertiary granules: cathepsin and gelatinase

2010. nov. 3. 18:28
 8/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, de még azt hozzá tenném, hogy a wikiben én is tudok keresni,ezekt a magyarázatokat megtalálom a granulummal kapcsolatban,csak nem tudtam elképzelni hogy is néz ki pontosan,mire jó stb csak egy egyszerű józan paraszti ésszel megfogalmazott mondatot szerettem volna.aztána ha megértettem, akkor a tudományos magyarázatokkal is könnyebben boldogulok.
2010. nov. 3. 19:28
 9/11 anonim ***** válasza:

A granulum nevet azért kapta, mert fénymikroszkópban szemcsének látszik. A granulum szemcsét jelent.

Tulajdonképpen egy kis membráncsomag, amiben enzimek vannak. Képzeld el úgy, mint egy vizes lufit. A lufi a membrán, a víz benne az enzimek. Nem nagy cucc.

És az egész a citoplazmában lebeg többedmagával.

Ez ugyan lizoszóma, de tkp ugyan úgy néz ki, csak más van benne.

[link]

Itt meg a szekretoros vezikulákhoz hasonlít a legjobban. Tulajdonképpen maguk is ilyenek, mert degranuláció során exocitózis történik.

[link]

2010. nov. 3. 20:04
 10/11 anonim ***** válasza:

Már ne is haragudj de a kérdésed az volt: "Pontos jelentése?", és arra már az első link is jó válasz.

Aztán kiderült, hogy azt akartad megtudni, hogy "Miből áll?milyen a szerkezete,felépítése?mi a szerepe" "mire jó".

Egy hallgatótól már elvárás, hogy legalább kérdezni tudjon. Ha nem tudod azt kérdezni amit tudni akarsz, akkor ne sértődj meg azon, ha nem a várt válasz érkezik.

2010. nov. 4. 02:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!