Sejtbiológiás kérdés. Fehérjevérsejteket tanuljuk egyetemen. A könyvben úgy szerepel, hogy granulum. Pontos jelentése?
Azért egy egyetemistától elvárná az ember, hogy egy google keresést végre tudjon hajtani, melynek első találata ez?
Mi lesz veled később, amikor tudományos szaklapok adatbázisában kell keresned? Felteszed azt is a gyakorira?
Megtaláltam ezt én is köszönöm azért hogy belinkeltél egy teljesen hasznavehetetlen magyarázatot,vagy nem értesz a dologhoz és azért linkelted be, vagy nem tudom mert az hogy szemcse a granulum az annyit ér magyarázatnak mint halottnak a puszi.
Miből áll?milyen a szerkezete,felépítése?mi a szerepe a fehérjevérsejten belül?
És tényleg meg kéne tanulni keresni...
Kicsi, membránnal határolt, különböző anyagokat tároló "szervecske".
Olyan, mint mondjuk egy lizoszóma, csak más anyagok vannak benne.
(Mondjuk az azurophil granulumok tul. képp lizoszómák:)
Mit ír a magyar Wiki: "A sejtplazma festődése világosabb, benne 0,2-1 µm hosszúságú, bordó festődésű ún. azurofil granulumok jönnek létre, melyek antimikrobális hatású fehérjéket tartalmaznak." Ezt a neutrofil granulocitáknál.
"A sejtplazmában granulumok láthatók, melyek fagocitált anyagoknak és lizoszómáknak felelnek meg." Ezt pedig a monocita képződésnél írja.
"5. Degranuláció: a granulociták különböző típusú granulumaiban tárolt enzimek és más toxikus fehérjék a baktériumot tartalmazó fagoszómába ürülnek és hozzájárulnak a mikroorganizmusok lebontásához. A granulumok kisebb része exoctózisra kerül és a szövet közötti térben károsítja a kórokozókat."
"A neutrofilekből exocitózisra kerülő, a baktériumok eliminációját segítő anyagok mai ismereteink szerint négy fő granulumpopulációban raktározódnak. A sejt aktivációját követően először a szekretoros vezikulák, majd a zselatináz, a szekunder (specifikus) és végül a primer (azurofil) granulumok tartalma ürül ki."
"Granulumok tartalma: hisztamin,szulfatált proteoglikánok (pl.heparin),enzimek"
"Megemésztés:fagoszóma fúzionál a specifikus és az azurofil granulummal
(hidrolítikus enzimek pl.lizozim),és létrehozzák a fagolizoszómát"
"Eozinofil Eozinofil granulociták
Granulumok tartalma:
1)fő bázikus fehérje (citotoxikus pl.parazitákra)
2)Eo kationos fehérje (pórus képzés membránban)
3)Eo neurotoxin
4)Eo peroxidáz (szabadgyök metab.)
1-3 ribonukleáz aktivitás (antivirális hatás)"
Szerintem 10 perc alatt elég sok magyarázó, magyar nyelvű találat volt. Tényleg tanulj meg keresni neten, mert a későbbiekben nehezen boldogulsz majd. És ezt most nem bántásból mondom.
Nem az a válaszoló vagyok, de szerintem erre gondolt:
Granule type: / Protein:
specific granules (or "secondary granules"): Lactoferrin and Cathelicidin
azurophilic granules (or "primary granules"): myeloperoxidase, bactericidal/permeability increasing protein (BPI), Defensins and the serine proteases neutrophil elastase and cathepsin G
tertiary granules: cathepsin and gelatinase
A granulum nevet azért kapta, mert fénymikroszkópban szemcsének látszik. A granulum szemcsét jelent.
Tulajdonképpen egy kis membráncsomag, amiben enzimek vannak. Képzeld el úgy, mint egy vizes lufit. A lufi a membrán, a víz benne az enzimek. Nem nagy cucc.
És az egész a citoplazmában lebeg többedmagával.
Ez ugyan lizoszóma, de tkp ugyan úgy néz ki, csak más van benne.
Itt meg a szekretoros vezikulákhoz hasonlít a legjobban. Tulajdonképpen maguk is ilyenek, mert degranuláció során exocitózis történik.
Már ne is haragudj de a kérdésed az volt: "Pontos jelentése?", és arra már az első link is jó válasz.
Aztán kiderült, hogy azt akartad megtudni, hogy "Miből áll?milyen a szerkezete,felépítése?mi a szerepe" "mire jó".
Egy hallgatótól már elvárás, hogy legalább kérdezni tudjon. Ha nem tudod azt kérdezni amit tudni akarsz, akkor ne sértődj meg azon, ha nem a várt válasz érkezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!