Hogyan reagál alumínium vörösborral? A gyakorlatban tapasztalt zselés anyag képződésének a kémiája érdekel leginkább.
A helyzet az volt hogy az öregebb katonák mondták, hogy ez nem lesz jó, már próbálták, dehát nem hittünk nekik.
Szerintem ami lehetett az valamiféle aluminium hidroxid képződés talán, az szep zselés tud lenni, de ugy a bor az savas.
Citromsavval is valamiféle sót alkot az alumínium, az alumínium oxidot le tudja oldani. A víznek is jellegzetes "alumíniumos" íze volt a katonai kulacsokból, minnél jobban mosta az ember annál rövidebb idő alatt lett utána a vízenk jellegzetes íze. Gondolom a mosástól az Al2O3 védő réteg lejöhetett és könnyebben ment oldatba az alumínium. Az alkoholnak szintén van redukáló hatása, lehet hogy az tette tönkre a védőréteget, és utána a borban lévő szerves savak tudtak valahogy az alumíniummal kezdeni valamit. Az biztos hogy bizonyos savakkal olyan mértékű a csapadék képződés, hogy akár gélt is formálhat, pl alumínium foszfát, csak persze foszforsav az ritka a borban. Kíváncsi lennék mivel kezelgetik szőlős gazdák a vörösborukat. LEhet hogy valami mesterséges adalék játszik szerepet az egészben. De mindez a részemről csak találgatas, fogalmam sincs mi mehetett végbe.
Elő tudod idézni ismételhető eredménnyel a kérdéses jelenséget?
Miből állna a témát újra kipróbálni úgy, hogy kizárhasd a tortazseléporos tréfa lehetőségét?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!