Hogyan lehet valaki amerikaban csillagasz?
A képzés igazából az alap, a lényeg hogy kutató-fejlesztőként mit teszel le az asztalra. A James Webb teleszkóp vezető fejlesztőmérnöke például magyar volt (Detre Örs).
A tudományban nem igazán vannak országhatárok, ha valaki valamilyen tudományos újdonsággal vagy új technológiai megoldással előrukkol, akkor mindegy hogy milyen nemzetiségű, tárt karokkal várják mindenhol.
Mivel a fizika -mint bármelyik másik természettudomány- már annyira kiterjedt, hogy egy ember csak egy szűk részbe tud nagyon durván belemélyedni, ezért általában már a fizika BSc-n is megtörténik a specválasztás. Ettől persze lehet a későbbiekben eltérni, viszont a specválasztás abban segít, hogy már korán nagyon mély ismereteket kaphat egy adott területről, miközben természetesen a saját tudományában való alapműveltséget megkapja.
Én matematikus vagyok, nálunk is már BSc-n el kellett dönteni, hogy elméleti, alkalmazott vagy elemzői/adattudományi specializációt akarunk. Én elméletis lettem, és azon belül is már nagyon gyorsan el kellett dönteni, hogy a nagyobb ágak (algebra, geometria, analízis, diffegyenletek, valelm, stat, kombi stb.) közül melyik érdekel mélyebben (belőlem algebrista lett végül).
2-es. Hadd pontosítsak kicsit. Örs nem a Webb, hanem annak MIRI műszerének volt elektronikai vezetője. És mivel a MIRI alapvetően európai fejlesztésű részegység, így nem is Amerikában, hanem Németországban volt csillagász. Ez persze mit sem von le az elvégzett munka értékéből.
Akit részletesebben is érdekel a sztori, vagy hogy mivel foglalkozik Örs jelenleg:
Megsúgom, épp azon, hogy minél többen lehessenek nemzetközileg is sikeres csillagászok, űrmérnökök.
#5 - nb2019 - amit a linken olvasok, az valami orbitális kamunak néz ki, vagy egyszerűen a kőgazdag gyerek minden formálisan rajta keresztül finanszírozott aktivitást a saját neve alá írt be - mert 50 ember főnöke a tanszéken!
Teljességgel képtelenség egyszerre megfelelni az akadémiai elvárásoknak, mellette műszereket átépíteni modern számítógépes vezérlésekre (ez egy munkacsoportnak több éves munka csak egyetlen spektrométer esetében is), meg kiteket barkácsolni (és saját kezűleg letermelni).
Mindehhez még társul néhány - nemzetközi környezetben való munkavállalással abszolút nem kompatibilis hobbi - tehát a gyerek egy gigakamus újgazdag pöcs lesz, aki még a zoknijait sem képes kimosni, miközben "mindent is" megjavít meg fejleszti az automata WC-kefélő robotkar 4.2-es verzióját a nagyszülei balatoni nyaralójába...
"Egyetem mellett munkát vállalt mérnökként, de operátor, majd tervezőgrafikus is volt, testvérei (Mikolt tipográfus, Zaránd retusőr/grafikus) hatására. Dolgozott az ELTE részére is még diákként, az egyetemen sok technikailag elavult, de méréstechnikailag kiváló eszköz volt akkoriban. Ezeket korszerűsítette, 40-50 éves műszerek asztalméretű számítógépeit cserélte le gyufásdoboznyi nagyságúra, USB aljzattal, ezzel lehetővé téve a modern számitógépekhez való csatlakozást. A 2000-es években háromdimenziós egeret is fejlesztett, 20 évvel megelőzve az Apple hasonló koncepción alapuló új VR-szemüvegét."
Mindehhez csak egy kérdésem volna:
Ez a csóka mikor seggelte ki az egyetemi oktatási programot és mikor készült a vizsgáira?
Más a két hetes szabadsága alatt alig ér rá a húszéves autója bedöglött immóját kiiktatni és fékbetéteket cserélni, hogy ne menjen rá fél évi docensi fizetése az autószervizre, de valakik kb. 10 szakmát művelnek egyszerre, mint a rajzfilmes szuperhősök:
"Hosszú évekig az egyetem és a munka mellett az AVR modules fejlesztőkörnyezetén dolgozott, szeret robotokat tervezni és a 3D nyomtatás is lázba hozza. Vannak persze ennél hétköznapibb hobbijai is, szeret airsoftozni és paintballozni, túramotorozni Európában, elromlott háztartási gépeket javítani. A fotózás is fellelkesíti, gyerekként távcsővel fényképezte a holdat és a várost, most digitális gépe van, és az éjszakai tájképek a kedvencei. Több, mint harminc éve dobol, játszott két zenekarban, és budapesti jam session-ökön (improvizációs esteken) is össze lehet vele futni. Martin fia már kamaszodik, 3 éves korától hegedül, zongorázik (többször közösen is felléptek), valamint kreatív videótartalmakat gyárt egy német grafikai cég mentorálásával."
Reagálok egyben a 6-8-ra.
"A gyerek, aki egy gigantikus pöcs" lassan 50 éves, szóval nem 1-2 év dolgai vannak összesűrítve a honlapon. Nyilván amik fel vannak sorolva, azt nem egy személyben, hanem egy csapat részeként csinálta. (Ha írtál valaha önéletrajzot, ezen valószínű nem lepődsz meg.)
A saját hobbi-holnapja ( [link] alapján '95-ben végezte ez a középiskolát, majd '07-ben az ELTE-t, ebben azért lássuk be semmi irreális nincs. A 30 éve dobol-t sem úgy kell érteni, hogy ő a Tankcsapda dobosa, hanem hobbiból, baráti körben, kvázi garázs-zenekarokban. Az Airsoft/Paintball-ra meg egy az egyben leírja, hogy sajnos nincs rá ideje...
Nyilvánvalóan neki a szabadidejének fontosabb szeletei a felsoroltak, mint hogy ismeretlenül a GYK-n szidalmazzon másokat.
"Martin fia már kamaszodik, 3 éves korától hegedül, zongorázik..."
Én meg harmóniumon játszottam 3 évesen. Virtuozitásomnak csak az szabott korlátokat, hogy a teljes testsúlyommal sem voltam képes lenyomni a fújtatópedálokat. Mivel a falusi kántor nagyapámnak negyed óra elteltével már mennie kellett a tyúkokat, nyulakat és disznókat etetni, így a zenei tehetségem fejlesztése idejekorán félbeszakadt...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!