Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Honnan tudjuk, hogy az elektro...

Honnan tudjuk, hogy az elektromágneses sugárzások a távolsággal gyengülnek, és nem az idővel? Meg lehet egyáltalán különböztetni a kettőt?

Figyelt kérdés
A tudomány az egész jelenséget úgy fogja fel, hogy egy gömbsugárzóból kijött sugárzás azért gyengül a távolsággal, mert egyre nagyobb felületre jut ugyanaz az energiamennyiség. Nem elképzelhető, hogy ez rossz megközelítés és valójában az eltelt idő okozza a gyengülést?
aug. 21. 17:13
1 2
 1/16 krwkco ***** válasza:
100%

"Nem elképzelhető, hogy ez rossz megközelítés és valójában az eltelt idő okozza a gyengülést?"

Nem.

Egy párhuzamos fénysugár (pl. ha lézer a forrás) azonos távolságra ugyanannyi ideig "repül" és nem gyengül.

Egyébként a gömbsugárzó sugárzása sem gyengül, mert a teljes gömbfelületen összegezve ugyanannyi marad.

aug. 21. 17:34
 2/16 A kérdező kommentje:
Hát jó. Megint alkotói válságba érkeztem. Hetek óta semmilyen forradalmi ötletem nincs.
aug. 21. 18:00
 3/16 A kérdező kommentje:
És mi van a gravitációval? Az csak gömb alakban tud terjedni. Ott nem elképzelhető ez, amit leírtam?
aug. 21. 18:04
 4/16 Mojjo ***** válasza:
100%
@3: Ha megértetted az egyes hozzászóló utolsó mondatát, akkor már meg is van a válaszod.
aug. 21. 18:28
 5/16 A kérdező kommentje:

"a gömbsugárzó sugárzása sem gyengül, mert a teljes gömbfelületen összegezve ugyanannyi marad"

Azaz egy pontban kevesebb lesz.

A hozzászólásod mellébeszélésnek jó volt, többnek nem.

aug. 21. 18:33
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
Érdemes olyan valakivel társalogni, aki, ha nem a várt választ olvassa (vagy nem érti), az elkezd lesajnálni? Saját kérdésemre a válaszom: nem.
aug. 21. 18:56
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
A kérdés egy trolloloo...
aug. 21. 18:58
 8/16 Mojjo ***** válasza:
100%

@5: Egy pontban igen. Összességében egy gömbfelületen nem. Ha gyengülne idővel, egy távolabbi gömbfelületen összességében is gyengébb lenne. Mivel nem ez a helyzet, tudjuk, hogy nem gyengül az idővel.

Egyébként igaza van a hatosnak. Ha nem értesz egy választ, érdemesebb inkább visszakérdezni, mint lesajnálni, nagyobb eséllyel kapsz bővebb magyarázatot.

aug. 21. 19:55
 9/16 A kérdező kommentje:

Szerintem az a mondatom, hogy "az elektromágneses sugárzások a távolsággal gyengülnek" teljesen egyértelművé teszi, hogy egy pontban való energiasűrűségre gondolok és nem a teljes energiamennyiségre. Innentől kezdve csak kötözködés, amit műveltek.

aug. 21. 21:18
 10/16 Mojjo ***** válasza:
100%

@9: Az egy pontban való energiasűrűségnek amiatt abszolút muszáj csökkennie, hogy egyre nagyobb gömbfelületeken oszlik el. Ez érthető eddig, vagy fűzzek hozzá bővebb magyarázatot? (Ne érts félre, a kérdés teljesen őszinte, nem tudom, ez mennyire érthető eddig.)

Ha az eltelt idő bármi szerepet játszana, akkor az úgy mutatkozna meg, hogy ezen hatással számolt értéknél nagyobb (ha idővel erősödik), vagy kisebb (ha idővel gyengül) lesz a távolsággal az energiasűrűség. Mivel a gömb felülete a sugarának négyzetével arányos, az energiasűrűség csökkenése fordított négyzetes arányossággal kell, hogy működjön. Ha nem úgy működik, akkor valami nem stimmel, és el lehet gondolkozni rajta, hogy mi. De minden mérésünk és tudásunk szerint stimmel. Szóval jelenlegi technikai fejlettségünk által megengedett mérési pontosságon belül egész biztosan nincs az időnek szerepe*. A gravitáció esetében ugyanezen gondolatmenet alapján lehet kizárni a dolgot.

* = Legalábbis olyan időintervallumokon, amelyek alatt a fény annyi utat tesz meg, hogy a világegyetem tágulása közben elhanyagolható legyen. Olyan távolságok esetén, ahol nem elhanyagolható, a világegyetem tágulása miatt a fény hullámhossza megnyúlik, energiája csökken, így a gömbfelületen az összes energia kevesebb lesz, mint amit a sima inverz négyzetes összefüggés ad, illetve ennek megfelelően természetesen egy pontra is kevesebb energia jut így. Ez ugyan függ az eltelt időtől, de nem az idő múlása maga okozza, hanem, ahogy említettem, a világegyetem tágulása.

aug. 21. 22:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!