Az elektromágneses spektrumnak lehet bármi köze az elektromossághoz?
- Milyen ponton kapcsolódik össze a kettő? (Merthogy a fény is beletartozik.)
- Jelen van az elektromosság elektromágneses hullámok között? Ha igen, ott mi gerjeszti az elektromosságot, és az milyen hatással bír?
Az "elektromágneses spektrum" nem más, mint az "elektromosság" periodikus időbeli változásainak a tárháza.
Kezdetnek ez a megfogalmazás legyen elég, a többit majd tanulás után!
:)
Akkor, ha jól értem, a gerjesztett elektronok egy folyamat részeként minden esetben látható fényt hoznak létre?
A perioditás mértéke határozza meg, hogy az elektromágneses spektrumon belül milyen típusú hullám keletkezik?
#4 - (ez nem én írtam) nem minden esetben, mert emittálhat a látható tartományon kívül is, vagy pl. rugalmatlan ütközéssel mechanikailag adja le az energiáját.
#5 - definícióból eredően igen.
És rugalmatlan ütközéssel történő MECHANIKAI leadás esetén - az EMITTÁLT leadási formával összevetve - mi lesz a különbség a végeredmény szempontjából?
#4 vagyok Gézengúz-2.
A nem minden estben esik a látható fény tartományába a gerjesztett elektron kibocsájtotta foton frekvenciája. Lehet az ultraibolya, vagy az infravörös tartományban is. Sőt a rádió-mikrohullámú tartományba is:
Másik érdekes példa a (kompakt)fénycső. A cső belsejében a higanygőz emissziója az UV tartományba esik. Ezt a sugárzást alakítja át a csőben lévő fénypor látható fénnyé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!