Ausztriában miért zöldebb a fű?
13
Azért, mert Mo. egy gödörben van. (Na jó, ne minősítsük a rendszert. :)
Az eső úgy keletkezik, hogy a párás, aránylag melegebb levegő felemelkedik különféle okok miatt, a fenti hideg levegő miatt lehűl, és a hideg levegőnek, ugye, kisebb a páramegtartó képessége. (+10 fokon 1 m3 levegő majdnem 10 g vizet tud megtartani, 0 fokon már 5-öt se, -10-en meg már csak 2-t. És a felhők többsége általában 0 fok alatti.)
És amit már a lehűlő levegő nem tud megtartani, az kiválik, és leesik.
Na mármost, mivel minket mindenfelől hegyek vesznek körül, ezért az érkező párás légtömegeket a hegyek megemelik, kihull belőlük a víz jó része, hozzánk már csak a maradék ér el.
Ausztria területén még érvényesül az Alpok emelő hatása, ezért esik több eső. Nálunk még részben ide tartozik a nyugati határ környéke, itt is aránylag sok az eső a legtöbb évben.
Én még valamikor a rendszerváltás idején táján mentem vonattal Bécsbe, mikor divat volt a Mariahilferstrasse környékét látogatni. Akkor még semmit nem tudtam a meteorológiáról, de az feltűnt, hogy amikor átértünk a határon, akkor a kiégett, gazos környezetet egyből felváltotta a zöld gyep.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!