Mi alapján működnek másképp a szerotonin receptorok?
Pl. a pszilocibin, és az extasy is a szerotonin receptorokra hat. De teljesen mások a hatásaik. Az egyik hallucinogén, a másik nem annyira. Tudományos a kérdés, nem a drogokhoz kapcsolódik. Ezért ne töröltessétek.
A szerotonin miben működik másképp az egyiknél, mint a másiknál?
Egyrészt az MDMA (extasy) nem csak neurotranszmitter receptorokra van hatással, hanem fokozza több neurotranszmitter (dopamin, szerotonin, noradrenalin) felszabadulását. (És ha jól értem, ez a legfontosabb hatása.) Másrészt sokféle szerotonin receptor van. Ezek közül (ha jól értem) főleg a 2A receptor okozza a hallucinogén hatást. Ehhez a psilocibinből képződő pszilocin erősen kötődik. Az MDMA-nak viszont két enantiomerje van, és jellemzően mindkettő megtalálható a (nem orvosi célból) használt szerekben. A két enantiomerből csak az R aktiválja a 2A receptort (de ha jól értem, az sem olyan erősen). Ezért gyengébb a pszichedelikus hatás.
"Hogyha szerotonin receptor, akkor az szerotonint állít elő."
Nem, ha szerotonin receptor, akkor a szerotonint érzékeli. (Vagy esetleg más, a szerotoninhoz hasonló szerkezetű anyagot, mint a példáid.)
"Mi a különbség a kettő szer között, hogy az egyiknél teljesen más a szerotonin?"
A szerotonin ugyanaz.
"Illetve hol találhatók a receptorok?"
A szerotonin receptorok, amikről beszélünk, egyes idegsejteken találhatóak. A szerotonin egy ingerületátvivő anyag (neurotranszmitter). Ezekkel kommunikálnak az idegsejtek. Tehát az egyik idegsejt például szerotonint tud felszabadítani, és ezt érzékeli a másik, vele kapcsolatban levő idegsejt a szerotonin receptoraival, és ennek megfelelő hatás alakul ki benne.
Ha érdekel a téma, az idegélettan alapjait lenne érdemes átnézni.
És szerotonin nélkül az idegszálak nem is tudnak kommunikálni egymással?
Aki boldogtalan, annak nem fog leépülni az agya?
Nem teljesen értem mi bajod van, de nyilván ha ilyen a hozzáállásod, akkor nem terhellek a válaszokkal. Nehogy még valaki azt higgye, hogy drogozol.
(Annyit azért segítek, hogy szerotonin nélkül nem boldog vagy, hanem halott.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!