Szerpentinit mérgező kő?
A szerpentinit számottevő mennyiségben tartalmaz azbesztet, főként krizotil szálak formájában. Bár szigorúan véve nem mérgező, de a pora a mikroszkopikus krizotilszálak miatt egészségügyi szempontból kockázatos. Belélegzés esetén tüdőkárosodást és daganatot okozhat. A szerpentinit a természetben főként kőzetként, kövek, kavicsok formájában van jelen, az ezek mállásával képződő por a talajban megkötődik, ezért általában nem veszélyes. A szerpentinit ékszerek sem veszélyesek egészségügyi szempontból, mert a viselésük során nem keletkezik por. Azonban a szerpentinit minden olyan felhasználása problematikus egészségügyi szempontból, amely kapcsán porképződéssel kell számolni. Kaliforniában pl. megtiltották a a szerpentinit útburkolatban történő felhasználását.
Az EU is tiltásokat vezetett be az azbesztre, l.:
Ehhez képest Magyarországon forgalmaznak szerpentinit zúzalékot.
Vsz. érdemes lenne megbeszélni a szomszéddal (valószínűleg nem tudja), hogy milyen egészségügyi kockázatoknak teszi ki magát, a családját és a szomszédait a szerpentinit kocsibejáróval. Lehet, hogy pereskedés nélkül is jó belátásra lehetne bírni.
Így jár az, aki feleslegesen tanul mineralógiát!
Szegény szomszédja hozat valami murvát a portája elé, az unatkozó szomszédja meg azt mineralógiai elemzésnek veti alá - hogy utána legyen alapja egy jó kis peres viszonynak...
3: Nem minősítem a véleményedet, mert próbálok higgadt maradni, de tény, hogy teljesen megalapozatlan, amit írtál és nem vagy tisztában az alapvető ismeretekkel, ezért véleményem szerint félrevezeted a kérdezőt egy olyan kérdésben, amelyen esetleg emberek élete és egészsége múlhat.
Ha esetleg nem tudod, hogy mi az azbeszt és mi köze a szerpentitihez, akkor elég, ha megnézed a wiki oldalát:
Ami a szerpentiti egészségügyi kockázatait illeti, ne nekem higgy, csak méltóztasd végre elovasni a Kaliforniai Egyetem publikációját, amit belinkeltem a 2. hozzászólásban. Vagy ha ez nem elég, akkor szíveskedj elolvasni az USA National Cancer Institute tájékoztatóját:
Vagy ha nem tudsz angolul, akkor ajánlom a Lelőhely folyóirat 2017/II. számának szerpentinittel foglalkozó szakcikkét, különösen a 16. oldal tanulmányozását, amely a szerpentitben lévő krizotil veszélyeit tárgyalja: [link]
Ha van a birtokodban olyan tudományos forrás, amely a fentiekkel szemben azt állítja, hogy a szerpentinit nem tartalmaz krizolitot, vagy az azbeszt más formáját, illetve hogy a szerpentinit porának nincsenek egészségügyi kockázatai, akkor feltétlenül idézd be a következő válaszodban, már csak azért is, hogy nehogy az a vád érjen, hogy megalapozatlan hülyeségeket írsz.
Köszike.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!