Amikor a homo sapiens kialakult, mennyire volt rá jellemző a kannibalizmus?
Olvastam arról, hogy van olyan vélemény, miszerint a neandervölgyiekkel nem csak párosodtak, hanem vadásztak is rájuk.
Illetve, úgy általában a homo sapiens törzseken belül mennyire volt jellemző az, hogy pl. az ellenséges törzs legyőzött harcosait, vagy a saját halottjaikat rituálisan megették?
Mit mond erről a tudomány?
Még valami:
"Az anatómiailag modern ember 315 ezer évvel ezelőtt jelent meg Afrikában,[8][9][10] és 50 ezer évvel ezelőttről találták meg a modern viselkedés első nyomait."
Eztt azért idéztem be, merr erre az időszakra vonatkozik a kérdésem.
A filmről hallottam, de nem láttam. A téma túl bizarr nekem, így inkább kihagytam. Amikor a volt barátnőm megnézette velem a Tokio Ghoul 1. részét attól is rosszul voltam a kannibál téma miatt. 😅
Ugyanakkor szeretném bővíteni az ismereteim, azért tettem fel a kérdést.
De egyébként, ha még a 20. században is előfordult egyeseknél kannibalizmzus az éhínség hatására... Akkor elképzelhető, hogy az történik, hogy az ember ősi, kannibál ösztönei ébrednel fel a szükség hatására, és átvált az agya "ősemberi" módra?
Az evolúciós pszichológia szerint állítólag ma is kőkorszaki agyunk van. Mert az agy nem tudta tartani a lépést a gyorsd technikai fejlődéssel!
"Akkor elképzelhető, hogy az történik, hogy az ember ősi, kannibál ösztönei ébrednek fel a szükség hatására, és átvált az agya "ősemberi" módra?"
Ez nem valami agyatlan ösztön, sokkal inkább érzelemmentes, érdekalapú racionalitás. Nem csak Afrikában, de például az inuitoknál is előfordult emberevés, régi könyvben olvastam egy idős asszony visszaemlékezését, hogy vele is előfordult fiatalabb korában, hogy szélsőséges ínség idején végül az egyik gyerekét elfogyasztotta. Bármennyire is sajnálta, de be kellett látnia, hogy ha ő maga éhen hal, nélküle az összes gyereke is mind meg fognak halni.
A kőkorszaki életstílus szélsőséges éghajlattal párosítva, kemény dolgokat tud hozni.
"Bármennyire is sajnálta, de be kellett látnia, hogy ha ő maga éhen hal, nélküle az összes gyereke is mind meg fognak halni."
Ja és hozzávette azt az érvet is, hogy ő az ínség elmúltával tud majd további gyerekeket szülni, így az ő élete sokkal értékesebb.
Ahol egymástól több száz kilométerre élnek a mindössze néhány tucat főből álló embercsoportok, ott egy kicsit másképp állnak az utánpótlás témaköréhez.
Hátborzongató történet. De emlékeztet arra, amit Josephus Flavius írt le A zsidó háború című könyvében. Jeruzsálemben is ez történt...
Flavius még azt is leírja, hogy a rómaiak el sem akarták hinni, hogy ez igaz. Meg azt is leírta, hogy emiatt jobban meggyűlölték ezt a népet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!