Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha két eltérő vércsoportú...

Ha két eltérő vércsoportú vért összekeverünk, akkor is látszik rajtuk, hogy az AB0 rendszer alapján passzolnak vagy sem, vagy abban a pár cseppben nincs annyi ellenanyag, hogy szemmel láthatóan "összehergelődjenek"?

Figyelt kérdés

A szemmel láthatóan részt úgy értem, mint ahogy egy rendes vércsoport meghatározó tesztnél az ellenanyagok a megfelelő csoportú vérrel szemcsés reakcióképet alakítanak ki.

Csak ebben az esetben ugye nem tudnánk pontosan, hogy melyik mi, csak azt, hogy ugyanolyan-e a kettő vagy nem.

Látható lenne vagy nem? Ha a különböző Rh-faktoroknál nem is, legalább a AB0 rendszert nézve?

(Mielőtt valaki megmondaná, hogy csináljak inkább egy rendes tesztet, ne szórakozzak ilyenekkel, tudom a vércsoportomat. Egy vámpíros történethez kell ez.)

júl. 7. 18:13
 1/6 anonim válasza:
30%

Ha két vert csoportot összekeversz akkor a teszt hamis eredményű lesz vagy kiértékelhetetlen.

A vörösvértestek felületén különböző vércsoport esetén különböző cukorláncú glükoproteinek helyezkedik el, összekeverve a tesztre reagálni fog mint pozitív Rh, mivel azt is tartalmazza. Egyszóval ha egy negatívat összekeversz egy pozitivval az +Rh eredményt ad

júl. 7. 18:36
 2/6 anonim ***** válasza:
89%
Én úgy gondolom, hogy igen. Állati vértranszfúziónál van vércsepp-keresztpróba, ha nem klappol a vércsoport (vagy ellenanyagok vannak jelen), akkor a vörösvértestek vagy hemolizálnak (szétesnek), vagy aggregálódnak (összetapadnak).
júl. 7. 19:06
 3/6 A kérdező kommentje:

Ez szép és jó, csak ezt a hülye is tudja, és én nem ezt kérdeztem...

Neked köszi. Ettől eltekintve, ha valaki tud rá konkrét és biztos választ, még szívesen fogadom.

júl. 7. 19:09
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
A Fishy Science csatornán megtették ezt a kísérletet a közelmúltban. Keress rá és linkeld be helyettem is. Köszi.
júl. 11. 03:29
 5/6 A kérdező kommentje:
júl. 14. 17:45
 6/6 anonim ***** válasza:
Köszi. Jó, hogy kértem, mert azóta el is felejtettem visszatérni a kérdésre. Sajnos ilyen az, amikor mobilról ír az ember a választ.
júl. 14. 20:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!