Ajánlana nekem valaki egy oldalt, ahol megtalálom a genetika és az öröklődés azon részét, hogy hányféleképpen kombinálódhatnak az apa és az anya génjei?
Kicsit nehéz megfogalmazni amit szeretnék.
Hobbiból szépségkutatással és antropológiával fogalakozom és ott tartok most épp hogy hogyan öröklődik a szépség és a testvérek szépsége hogyan térhet el ennyire egymásról.
Nagyon rég voltam egy biológus előadásán és ő mondott egy számot arra hogy hányféleképpen nézhet ki az ember a szülei génjeinek kombinációjából és erre nem emlékszem.
Illetve hogy mitől függ hogy kire hasonlít majd a gyerek, hogy mitől függ melyik szülő génjei dominálnak majd.
Már nagyon sok helyen kerestem de leginkább csak magát a genetika leírását találtam meg.
Nem tudom érthető-e hogy mit szeretnék pontosan, aki foglalkozik még ezzel, esetleg tanult erről, tudna ajánlani egy jó linket ehhez?
Szerintem az előadáson egy konkrét gén alléljainak lehetséges kombinációiról lehetett szó. Mert a teljes genomra nézve lényegében végtelennek vehető a lehetségea kombinációk száma.
Az anyai és apai gének kereszteződése az ún. crossing over során történik, ahol a homológ génpár közt egyes szakaszok kicserélődhetnek. Na most hogy az adott kromoszómák mely részén, milyen nagyságú, egyáltalán hány szakasza cserélődik ki, ez mind random. Szóval még egy kromoszómapárra nézve is valami irdatlan nagy számú kombinációkról lehetne beszélni, és az embernél még ezt is be lehet szorozni huszonhárommal.
Na igen pontosan valami ilyesmi tanulmányra lettem volna kiváncsi, mert sajnos nem találtam a neten.
Az említett biológus anno úgy fogalmazott, hogy van ….(nagyon nagy szám) lehetséges verzió hogy hogyan nézhet ki az ember, ezért lehet hogy teljesen olyan leszel mint a testvéred, lehet hogy semmitek sem hasonlít majd.
Illetve az is érdekelt volna hogy minden petesejt és spermium más kromoszómát hordoz-e mármint egyet biztosan, a spermium az x, vagy az y-t, de hogy azon kívül számít-e, vagy majd csak a kromoszóma keveredésnél dől el hogy mi történik.
Reméltem hogy tud itt linkelni valaki valamilyen tanulmányt erről
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!