A Giganotosaurus ellopta a Mapusaurustól a hírnevet?
A tudomány és a média egymástól igen távol állnak.
A tudomány minden új felfedezést megbecsül, de az is megtörténik, hogy a felfedezéseket később korrigálják az új ismeretek birtokában.
A média sokszor nem a realitást, hanem a szenzációt keresi, adja el, nem feltétlenül törekednek a hitelességre sem, ha az "nem érdekes".
A média "sztárt" csinált a Tyrannosaurus Rexből, annak köszönhetően sokak képzeletében úgy "élnek", hogy azok a hatalmas ragadozók milliós létszámban lepték el az egész földet, minden bokor mögött ott rejtőzött egy T-Rex. a médiának a "legek" az érdekesek a tudomány számára minden új információ.
Allosaurus
csontváz
rekonstrukció
méret
elterjedés (a wikis térképnél több kontinensen is élt)
Egy majdnem teljes lelet, Wyoming, Egyesült Államok.
Amúgy az Egyesült Államokban több államban is vannak leletek: Colorado, Montana, Új-Mexikó, Oklahoma, Dél-Dakota, Utah, Wyoming.
........
És a bőséges választékbot, ha csak átpörgeted is van választék...
Ja? Hogy úgy értve, hogy egy időben. Okés. Én viszonyításként értettem azt, hogy mellette. Mondjuk felvethető a T. rex korszaka is.
Ha megengeded magam viszont nem tartom túl lényegesnek, hogy pont a T. rexel egy időben mik éltek - legalábbis méret összevetés terén - mert elég nagy időtávokról van szó és elég sok fajta dinoszaurusz élt. Még a T. rexhez hasonló alkatú ragadozók is voltak szép számmal és inkább összesítve érdekesebb szerintem a méretük.
Szóval én inkább nem emelném ki pont a T. rexet (a filmekhez és médiához hasonlóan), mert valójában egy 165 millió éves időtartományban a T. rex csak egy elég rövid időben élt. A T. rex 70-66 millió éve szaladgált a Földön, ami csupán 4 millió év. Az Allosaurus meg tényleg sokkal előbb élt, 155-145 millió éve, ami csak 10 millió év, viszont hasonló alkatú mint a T. rex és igazából ugyanazt a méret tartományt képviselik.
Itt van több ilyen is még, ha a nagyon pontos méreteken vitáznak is, de van ilyen dinoszaurusz azért elég rendesen a T. rexen kívül is.
Itt egy pontosabb méretezesű kép:
"A nagy theropodák összehasonlítása
Számos óriási hosszbecslést javasoltak különböző taxonokra, eltérő pontossággal. Ez a diagram szigorúbb becsléseket használ, hogy elkerülje a pontatlanságokat a méretek alapján"
És valójában egy megtermett afrikai elefánt bika is már nagyon hasonló méretű, mint egy T. rex.
Afrikai elefánt 6-7 tonna
Tyrannosaurus 7-8 tonna
És nagyobb afrikai elefántok:
Méretben bár nagyobb a T. rex, de nem sokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!