Ma van Nyári napforduló? És telihold is.. De azert nem kell megijedni, hogy már rövidebbek lesznek a nappalok?
Régen nem figyeltem ilyeneket, csak most beszéltek ilyenekről a villanyoson.
Hogy is van ez csillagászatban, vagy naptárban.
Minél több az internet, annál butábbak az emberek:
"De azert nem kell megijedni, hogy már rövidebbek lesznek a nappalok?"
Ez bevett szokás a Földön, a Nap körüli keringéshez és a Föld forgástengelyének ferdeségéhez van köze.
Megijedni?
Megijedni ettől olyan lenne, mintha amiatt ijednél meg, hogy forog a Föld. Így van ez már évmilliók óta.
Biztos megfigyelted már, hogy télen sokkal tovább van sötét. Nyáron meg sokkal tovább van világos.
Magyarul ez a hosszú sötétség, hosszú világosság ciklikusan változik.
Logikusan következik, hogy valamikor "át kell váltani" a hosszabbodó világosságból rövidülő világosságba, hogy ez megtörténhessen.
Na, ez az átváltási pont volt most, a nyári napFORDULÓN!
A kérdező egy ablaktalan szobában és óra nélkül élte az életét a legális regisztrációt lehetővé tevő 16 éves kor betöltéséig?
Mert nekem leginkább csak ez esik le a feltett kérdéséből!
"Megijedni? Megijedni ettől olyan lenne, mintha amiatt ijednél meg, hogy forog a Föld. Így van ez már évmilliók óta."
Pedig jogos a kérdés olyan szempontból, hogy elég sok ember érez több-kevesebb nyomottságot és szorongást egyrészt magának a télnek a sötétjétől, másrészt attól az időszaktól, amikor már érezhetően gyors ütemben rövidülnek a nappalok. De mint előttem is írták, ez még odébb van, eleinte alig néhány másodperc a változás, inkább augusztus második felében, szeptember elején válik feltűnővé, hogy nincs már olyan sokat világos, és hogy hétről hétre egyre rövidülnek a nappalok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!