Hogy állapítanád meg egy befeketített búrájú izzóval, hogy melyik telep a régebbi (jobban elhasznált)?
Hőmérővel. Amelyik vizsgálatánál a kisebb hőmérsékletű az izzó búrája, az az elhasználtabb.
dellfil
Ampermérővel!
Amelyiknél nagyobb az áramerősség, az a frissebb!
A hőmérős és ampermérősnek mondom, hogy ez feltételezi, hogy hibahatáron belül ugyan olyan izzókról és telepről van szó...
Egyébként ha már ilyen jól tudok hőmérsékletet mérni egy kis izzón, meg áramerősséget, akkor már feszültséget is tudnék mérni a telepen, nem?
Vagy csak simán megnyalom és amelyik jobban ráz, az a jobb.
Én azt gondolom, nem jól értelmeztétek a kérdést.
Van 1 darab feketített izzó és legalább 2 darab különböző állapotú elem. Attól tartok, más nincs!
Akkor marad a hőmérséklet érzékelése, nyalogatni nem szerencsés, láttam régi csöves készülékekhez 200V-os anódtelepet. Legyen "fáradt", mégse nyalogatnám.
Nos ezen az alapon még az is előfordulhat, hogy két teljesen különböző telepről van szó, mondjuk karórába való legyen az egyik, 1,5 v - os gombelem, a másik meg 10 darab 9 V - os elemekből álló telep. Az izzó meg egy 6 V 2,5 W - os. Persze hogy így nem sokra mész.
Nyilván NEM erről szólt a kérdés. Logikus feltételezni, hogy mind a telepek, mind pedig a "hozzájuk adott" izzó "kompatibilisek". Ez abból is feltételezhető, hogy kemény munkával fény átláthatatlanná tették az izzó búráját. Aki próbált már ilyet, az tudja, hogy ez nem egyszerű feladat. Mivel a befektetett vesződség bőven meghaladja annak a vesződségnek a mennyiségét ami a telepek állapotának bármilyen más (és ezerféle van, nem sorolom) megvizsgáláshoz kell, ezért ez a kérdés találós kérdés.
Én EGY lehetséges variációt mondtam.
dellfil
Bocsi 21:26. Én a 20:47-es felvetéseire reagáltam. Még akkor nem láttam a válaszod.
dellfil
(20:47-es vagyok)
Dellfil!
Én is írtam, hogy feltételezem, hogy "hibahatáron belül ugyan olyan izzókról és telepről van szó". Te is ugyan ezt leírtad, csak hosszan és úgy, mintha támadásnak vennéd, mikor csak leszögeztem valamit.
21:26!
Telepekről beszéltünk nem csöves készülékekről, vagy 750 kV-os távvezetékről.
Kérdező!
Ha ezek után csak a saját érzékeinkre támaszkodhatunk, akkor még mindig kitartok amellett, hogy megnyalnám.
Vagy lehet, hogy sikeresen le tudnám mindkét izzóról kaparni a festéket :-P
Vagy pedig odafogom (mivel vezetékünk sincs ugyebár...) az izzókat 1-1 telephez és egészen addig várok, amíg az egyik izzó kezd hűlni, vagy lehűlt (valszeg' lemerült a telep). Ekkor kijelenthetem, hogy melyik telep volt jobb állapotú, de csak az után, hogy szintén feltételeztem az izzók hasonlóságát és azt, hogy nem döglött meg az izzóm ez idő alatt. De ezt a másik elemmel ki tudom deríteni (újra melegedne az izzó)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!