Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Tegyük fel hogy a világegyetem...

Tegyük fel hogy a világegyetem véges. Hogyan tudnád elképzelni?

Figyelt kérdés

Beleszőhetjük a multiverzumokat is. Ki hogyan képzelné el az univerzum végét/szélét, és az utána lévő valamit?

Csak játsszunk el a gondolattal.

jún. 19. 23:08
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Úgy képzelném el, mint egy buborékot. Annak a belseje üres tér, viszont gömb alakban minden oldalról zárt, ez azonban fel sem tűnik az átlátszóság miatt.

A buborék azért is jó példa, mert amikor keletkezik, amikor fújjuk, akkor az is felvúvódik, mint ahogyan a mi univerzumunk is ezt tette.

A buborék továbbá egy pillanat alatt eltűnik, amikor kipukkad. Ha jól tudom, a kvantumvilágban a részecskékkel ugyanez történik, annyi, különbséggel, hogy meg is tudnak spontán módon jelenni.

jún. 20. 00:23
 2/12 anonim ***** válasza:
10%
Miért kell ebbe bármit beleszőni? A világegyetem tényleg véges. Mondjuk nem a térben, hanem az időben, és nagyjából tudjuk is, hogy mikor keletkezett.
jún. 20. 00:26
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
#2 nem ez volt a kerdes. :)
jún. 20. 00:28
 4/12 anonim ***** válasza:
80%

Párhirtelen ötlen amik több helyen erösen ellent mondanak a ma ismert fizikának.

-A mit ma vákumnak érzékelünk valojában valmilyen anyag erőtér akármi aminek a világ egyetem végén vége van.

-Elfogy az anyag aztán csak a semmi.

-A világ egyetem szélén valamilyen erő anyag megakadályozza hogy elhagy mint egy fal. pl vissza teleportál stb.

-Valamilyen másik nagyobb struktura kezdete. Másfajta anyag stb

-Egymástól elkülünülten több világegyetem ami további strukturákat alkot.

-Fetételezhetünk több dimenziot és a világ egyetenünk hasonló mint a mi érzékelésünkben egy gömb felülete igy nem tudjuk elhagyni.

stb

jún. 20. 00:37
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Az, hogy véges, bem jár együtt azzal, hogy határos. Vagyis ha az univerzum véges, úgy képzelem el, hogy véges, de határtalan. Egy (3-nál) többdimenziós tér felülete, mint ahogyan egy gömb felülete egy 2 dimenziós sík.
jún. 20. 08:48
 6/12 anonim ***** válasza:
88%

A világegyetem valószínűleg véges. Amit látunk belőle, az tényleg véges, de úgy tudjuk, a valóságban sok ezerszer nagyobb, minimum. Aztán esetleg lehet végtelen is.

Ha véges, akkor sincs határa, hanem görbül. Például, mint a Föld felszíne, ott sincs sehol határ, amin nem lehet átmenni.

Csak ez 3 dimenziós, amit nehéz elképzelni, hogyan görbül, de attól még görbül.

Tehát nincsen vége, nincsen széle, nincsenek határai.

Ja, multiverzum: ha létezik, akkor az több dimenziós, és benne vannak a különféle világok, amelyek elvileg nem érnek össze.

jún. 20. 09:11
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Még valami:

A világegyetem mai ismereteink szerint határtalan. #1 voltam

jún. 20. 09:26
 8/12 anonim ***** válasza:

"Csak ez 3 dimenziós, amit nehéz elképzelni, hogyan görbül, de attól még görbül."

Csak épp a megfigyelések hibahatáron belül nem támasztják alá, hogy görbül.

jún. 20. 10:51
 9/12 anonim ***** válasza:
Hát, simán csak mész tovább az utolsó égitest mellett és a hideg űr vesz körül, mögötted lassan elhalványulnak a csillagok és totál sötétbe érsz a kis űrhajóddal. Aztán rákapcsolsz és még mész hatezer évig mert a hajót az akaraterőd és a kíváncsiságod hajtja. Aztán megunod és hazamész és elmeséled, hogy tényleg nincs ott semmi. :-D
jún. 20. 20:30
 10/12 anonim ***** válasza:

Az #1 válaszoló buborékja jó kiindulási alap számomra is. Én a gömb felületén élő síklénynek képzelném magam. Aki bele van lapítva a 2 dimenzióba. És nem tud kifelé mutatni a térbe. Sem befelé a gömb belseje felé. Arra neki nincs irány. Csak a gömb felszínén tud mutogatni, hogy merre. És tud helyet változtatni, de csak abban a síkban. Ez egy véges világ, de határtalan, mert bármeddig mehet, nem esik le a széléről. Véges világnak érzékeljük mi kívülről a harmadik dimenzióból, de ő a maga síkjában határtalannak érzi. Nem tud eljutni a végére, mert egy gömb felszínének nincs vége.

Szóval ha "játszunk a gondolattal" akkor valahogy így láthatna bennünket egy magasabb dimenziószámú világban élő, bennünket, a mi kis téridő világunkban. Nézne bennünket, de mi nem tudnánk feléje mutatni. Hogy ez az ő világa egy négydimenziós világ lenne-e, vagy milyen dimenzió számú világból lenne jó az analógia a térből síklényt figyelek mintájára, azt nem tudnám megmondani, mert ehhez a matematikai képzettségem nem elegendő.

jún. 25. 14:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!