A gének hordozhatnak olyan információt amiből egy élőlény tudja pl hogy mi ehető és mi mérgező, vagy ezeket hogyan tanulja meg?
Az állatok és az emberek is simán megesznek mérgező növényeket.
Az állatoknál amúgy megvan kicsit az a szokás is, hogy mit szoktak enni. Ráadásul a növények nekük nem annyira egyformák. Minek egye a nyúl a vastag gyöngyvirág levelet, mikor ott van a finom, zsenge gyermekláncfű vagy a lóhere?
Nem hordoznak.
Egyrészt megtanulja saját kárán, másrészt eltanulja másoktól.
Némi ösztönös érzékkel bírnak, de a lényeg a kialakult feltételes reflexeken van, hisz fokozatosan kezdik el kóstolgatni az új növényeket. Ha egy új növénytől rosszul lesznek, akkor többé nem nyúlnak hozzá.
Ez az embernél is jól működik, hisz például sok ember ugyanígy ösztönösen kerülni kezdi a mesterséges édesítőkkel készült italokat és ételeket. Én például a "light" kólát soha nem részesíteném előnyben a csapvíz helyett, mert nálam már egy kis ízbeli eltérés elég az undorérzet megjelenéséhez!
A tanult elemeken kívült egyértelműen van genetikai része is az ízlésnek.
Amit még egy érdekes dolog, és az eddigiek nem írták: az anya étrendje a terhesség alatt befolyásolja a születendő gyerek preferenciáit. Ezt kipróbálták mindenféle fajokon, ide emberes meg nyulas cikket raktam be.
A rovarok esetében erősen kódolt, hogy egyáltalán mit kóstolnak meg és mit nem. Egy erről szóló műsorban volt egy példa (szerintem csak a lényegre nem emlékszem):
Valami növényevő rovaroknak nem érkezett meg a takarmánya (valami laboratóriumi állatok voltak). Mindenféle növényi részekkel kínálták őket. Csak azt fogadták el, amire "programozva voltak". Végül némi elhullás után megérkezett a megfelelő növény, akkor minden rendben lett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!