Miért reagál a magnézium sósavval az alábbi szabály alapján?
Mg + 2HCl = MgCl2 + H2
Tudom, hogy a magnézium reagál sósavval, csak azt nem tudom, hogy az általunk tanult szabály alapján ez hogyan állapítható meg. A szabály ugyebár így szól: "a kisebb standardpotenciálú redoxirendszer redukált alakja redukálni képes a nagyobb standardpotenciálú redoxirendszer oxidált alakját." Jelen esetben a klór az kloridionok formájában van jelen a sósavban, ami redukált formát jelent, nem pedig oxidáltat.
A szabály értelmében tehát ez a reakció nem játszódik le, pedig a gyakorlatban tudjuk, hogy végbemegy. Szóval mi oldja fel ezt az ellentmondást?
Figyeld meg hogy a reakcióban részvevő részecskék közül melyikeknek változik az oxidációs száma. Mi van oxidált és mi van redukált állapotban?
Ne felejtsd el, hogy ez nem csak egy sima redoxi reakció, hanem egy sav-bázis reakció is.
A reakció lényege:
Mg + H+ = Mg2+ + H2
tehát a magnézium oxidálódik, a hidrogén redukálódik, a klorid változatlan formában marad
Ó tényleg, a hidrogén lett redukálva. Mondjuk erre magamtól is rájöhettem volna. :)
Köszönöm a válaszokat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!