Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az olaj-spray környezetszennye...

Az olaj-spray környezetszennyező? Mint a dezodorok, légfrissítők, stb.

Figyelt kérdés
Az ilyenekre gondolok: [link]
2024. máj. 28. 18:49
 1/10 krwkco ***** válasza:
100%

"Az olaj-spray környezetszennyező?"

Nem. Ez pumpás, nincs benne hajtógáz.

Csak annyira környezetszennyező, mint az étolajok úgy általában.

2024. máj. 28. 18:52
 2/10 anonim ***** válasza:

Feleslegesen anyagigényes a csomagolása, ami pazarlásnak számít.

Azt sem érem fel ép ésszel, hogy ki és mit akar sprézni az étolajjal.

2024. máj. 28. 23:09
 3/10 anonim ***** válasza:

P.S.

A linkelt olajkiszerelés jól el is van drágítva - balga aki megveszi!

2024. máj. 28. 23:16
 4/10 TappancsMancs ***** válasza:
77%

Sült húsokat szoktak vele sprézni sütés közben. Amúgy kérdező valóban csak sima étkezési olaj és kis mennyiségben környezetbarátnak tekinthető. Nyilván más lenne egy konténernyi kiömlése egy arborétumban. Ott van a tesco oldalán:

Összetevők

Extra szűz olívaolaj

2024. máj. 29. 15:16
 5/10 anonim ***** válasza:
TappancsMancs - én úgy tudtam, hogy az ilyen különösen deflorálatlan olajokat nem szokás intenzív hőhatásnak kitenni, tehát sütés közbeni húsra biztosan nem való!
2024. máj. 29. 15:21
 6/10 TappancsMancs ***** válasza:
5/ Oké, lehet és ezt nem tudom. Elhamarkodva írtam. Akkor mivel olíva olaj talán salátára lehet egyenletesen permetezni. Amúgy meg most rákerestem és írom az eredményeit, de nem szoktam ezzel foglalkozni...
2024. máj. 30. 17:40
 7/10 TappancsMancs ***** válasza:

1. A neten úgy tűnik van egy ilyen "ne süssünk extraszűz olívaolajban" téma.

2. Több helyen is írják, hogy lehet, mint például az "Olive Oils Italy" oldalán, bár felmerülhet az eladások miatti elfogultság és érdek.

( [link] )

3. Az indok a megégésének alacsonyabb hőfoka és az alacsony "füstpont".

4. Majd idézem és linkelem, de valóban alacsonyabb a füstpontja az olíva olajoknak mint a napraforgó olajnak. Ez igaz, de...

5. De egy serpenyő hőfokát nézve a serpenyő hőfoka jóval magasabb mindkét (és más) olajok füstpontjánál. Tehát elvileg minden olaj meg tud égni és el is használódnak.

..........................

Olive oil - wiki

Kulináris felhasználás /

"Ha az extra szűz olívaolajat 210–216 °C fölé hevítjük, szabad zsírsavtartalmától függően az olajban lévő finomítatlan részecskék elégnek. Ez az íz romlásához vezet. A finomított olívaolajok alkalmasak mélysütésre a magasabb füstpont és enyhébb íz miatt. Az extra szűz olajok füstpontja 180–215 °C, a jobb minőségű olajoké magasabb, míg a finomított könnyű olívaolaj füstpontja 230 °C-ig terjed."

( [link] )

Smoke point - wiki (táblázatból néhány az ismertebbek közül)

Avokádó olaj: 271 °C

Napraforgóolaj, Semlegesített, viaszmentes, fehérített, szagtalanított: 252–254 °C

Napraforgóolaj, Félig finomított: 232 °C

Olivaolaj, Szűz: 210 °C

Olivaolaj, Extra szűz, alacsony savtartalom, kiváló minőség: 207 °C

Olivaolaj, Extra szűz: 190 °C

Napraforgóolaj, magas olajsav, Finomítatlan: 160 °C

Vaj: 150 °C

Napraforgóolaj, Finomítatlan, először hidegen sajtolt, nyers: 107 °C

( [link] )

..........................

Itt egy szokásos görög sütési hőfok, ami 170-180 °C.

( [link] )

Itt szintén 180 °C a teszt hőmérséklet.

( [link] )

Hamburger sütés tesztnél 143-191-210 °C fokokat használtak.

( [link] )

"Ezeket az ételeket négy hőmérsékleten (150, 175, 200 és 225 °C) sütötték, ami a szokásos stockholmi háztartási főzési gyakorlatot képviseli."

( [link] )

Ebből az látható, hogy olíva és napraforgó olajokból is több hőfok van a füstpontra és ezeket ismerni kellene. Nem tudom mennyire ismerik ezeket az emberek és mennyire tudják betartani a hőfokokat. - És még egy...

Tesco - Vénusz sütőolaj 1 l

"Sütéskor ne hevítse az olajat 175°C fölé, ..."

( [link] )

2024. máj. 30. 18:15
 8/10 TappancsMancs ***** válasza:

"A serpenyőben való sütésről kimutatták, hogy a serpenyő hőmérséklete állandóan változott a melegítés során. 200 °C-os kezdeti értékről és adott termékterhelésről közepes, illetve magas hő esetén 150 °C-ra csökkenhet, illetve 330 °C-ra emelkedhet."

[link]

Most ezekből akkor? 🙂

2024. máj. 30. 18:20
 9/10 TappancsMancs ***** válasza:
Csak gyorsan rákerestem, úgyhogy ahogy gondolod és ahogy a kérdező gondolja.
2024. máj. 30. 18:24
 10/10 krwkco ***** válasza:
100%
Pl. ha valaki air-fryerben süt, akkor célszerű az olajat permetezni. És a hőmérséklet nem is olyan magas, mint egy serpenyő alján.
2024. máj. 30. 19:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!